Лора Шелдън - 36-годишна съсобственичка на магазина LulaandGray в Etsy.com, изкара натоварен уикенд, изпълнявайки десетки поръчки за сувенири от кралица Елизабет II, след като тя почина в четвъртък.

Шелдън, чийто магазин изпраща поръчките от склад в Макълсфийлд, Англия, бързо създаде малък дървен жетон, в който е гравирана короната на Елизабет заедно с нейното име и датите 1926 - 2022. Ръчно изработеният сувенир струва 3.90 паунда (4.56 долара) и идва с пощенска картичка с британското знаме, която съдържа факти за кралицата.

"Всъщност ги проектирах в четвъртък вечерта, тогава ги изброих", каза Шелдън за "Ройтерс". "В неделя имахме една-единствена поръчка за близо 180 бройки, които ще бъдат разпределени в старчески домове в Обединеното кралство, и имаме 40 индивидуални поръчки за тях в Etsy и Amazon от петък", допълва тя. "Кончината на кралицата е огромен момент в историята и ние създадохме тези малки сувенири, които да останат в паметта на нашите деца, когато пораснат."

Други кралски сувенири също се продават бързо, като опечалени и фенове в Amazon, eBay и Etsy купуват всичко - от тениски и чаши до дървени табели.

Най-дълго управлявалият монарх на Великобритания отбеляза 70-ата годишнина от присъединяването си през февруари с национални тържества, проведени през юни.

В понеделник първите три артикула, продадени на Amazon.co.uk през предходните 24 часа, бяха две дървени декорации за стена с лика на покойната кралица върху тях и чаша Platinum Jubilee за 9.90 паунда (около 12 евро).

Десетата по популярност книга на сайта беше копие с твърди корици от 9.99 паунда на детската книга "Кралица Елизабет: Празнуване на платинения юбилей", докато номер 12 беше "Кралицата на нашето време: Животът на Елизабет II" на Робърт Хардман.

Нов артикул номер едно в отдела за дома и кухнята на Amazon беше мемориален флаг "Юниън Джак" на кралица Елизабет II за 5.89 паунда, направен от китайски доставчик, наречен Shinfengzhou.

"Ще се появят хора, които искат да имат тези сувенири", каза Линда Елет, ръководител на потребителските пазари, търговията на дребно и свободното време в KPMG. "С натиска върху бюджетите на хората това, което наблюдаваме, е идеята да можем да харчим за по-малки удоволствия, защото значително мнозинство не могат да купуват големи неща като коли и къщи... Мисля, че това ще бъде повод, който хората ще искат да запомнят."

В Уиндзор, където кралицата прекара голяма част от времето си през последните години, продавачът на сувенири Мутукумарасами Кесаван също съобщи за оживена търговия. "Не става въпрос само за бизнес или пари, но хората искат да носят нещо с кралицата на него", каза той.

Кесаван, който се преместил във Великобритания от Шри Ланка през 1986 г., управлява малкия си магазин до портите на замъка от 2011 г. насам. Той каза, че поради трудности при вноса ще отнеме "няколко месеца" сувенирите за крал Чарлз да попаднат на рафтовете. "Опитваме се, но все още не успяхме да намерим нищо... доставянето на неща отвън не е лесно", каза той.

Междувременно някои хора продават онлайн сувенири, свързани с новия крал. Доставчиците побързаха да публикуват обяви в eBay за банери "Бог да пази краля", портретни плакати, възпоменателни чаши и други артикули.

Копие от албума "Хайгроув: Портрет на едно имение" от крал Чарлз, подписано от автора, струваше 221 паунда в eBay.com след пет дни събиране на оферти. В съобщението се изтъква "историческата и парична стойност на този предмет". Същият продавач изброи и "ръчно подписана коледна картичка от 2002 г., включваща снимка на краля с принцовете Уилям и Хари", чиято текуща оценка е 160 паунда.

Дневник