Потник на Майкъл Джордан от финалите в Националната баскетболна асоциация (НБА) през 1998 г. е продаден на търг за рекордна сума. Аукционът Sotheby's съобщи, че точната сума е 10.091 млн. долара, което прави екипът най-скъпият спортен сувенир, продаден на търг.

Предишният рекорд беше поставен по-рано през годината, когато екип на футболната легенда Диего Марадона беше продаден за 9.3 млн. долара.

"През седмиците, откакто обявихме търга, имаше осезаемо вълнение не само от феновете на спорта, но и от колекционерите, които са нетърпеливи да притежават рядка част от историята. Настоящият рекорден резултат затвърждава Майкъл Джордан като безспорен G.O.A.T, (съкращение от greatest of all time) доказвайки, че неговото име и несравнимо наследство са също толкова актуални, колкото бяха преди почти 25 години", коментира Брам Вахтер, ръководител на Streetwear и модерни колекционерски предмети на Sotheby's.

Според предварителни оценки екипът трябваше да бъде продаден между 3 и 5 млн. долара.

С този потник Джордан играе в първия финален мач за "Чикаго булс" срещу "Юта джаз", като "биковете" губят 85:88, а Въздушния вкарва 33 точки. В крайна сметка "Чикаго" печели финалната серия с 4:2 победи, а Джордан триумфира за шести пъти като шампион.

Това е пореден предмет, свързан с кариерата на Джордан, който е продаден на търг. Преди това бяха купени кецове, както и негов потник от колежа. Интересът към легендарния баскетболист стана още по-голям след документалната поредица "Последния танц" за неговия финален сезон с "Булс".

Дневник