Американската актриса е починала в дома си в южната част на Франция, съобщил нейният агент.

Въпреки че беше най-известна с превъплъщението си в безмилостната сестра Ратчед в класиката на Милош Форман, кариерата на Флечър продължи шест десетилетия, включително с участия в телевизията и киното.

Актрисата е сравнително неизвестна, когато я избират да играе сестра Ратчед в "Полет над кукувиче гнездо" през 1975 г. Тя започва актьорската си кариера през 50-те години, но прекъсва за повече от десетилетие, за да отгледа децата си.

Водещи по онова време актриси, като Анджела Лансбъри и Елън Бърстин, отказват ролята, донесла на Флечър най-голямото киноотличие.

Филмът е заснет в психиатричната болница в Орегон, САЩ. Режисьор е великият Милош Форман, по  едноименния роман на Кен Кеси от 1962 г.

Лентата става супер хит, казано на съвременен език, печелейки куп награди и заемайки място в много списъци на най-великите американски филми на всички времена.

Според кино критиците очарованието на филма носи именно жестоката и пресметлива медицинска сестра Ратчед, на която Флечър даде плът и кръв. Ратчед е страховития символ на институционалната власт, който се изправя срещу индивидуализма на Рандъл Макмърфи, изигран от Джак Никълсън.

Американският филмов институт постави сестра Ратчед само след Злата вещица от Запада, Дарт Вейдър, Норман Бейтс и Ханибал Лектър в класацията си за най-великите злодеи от филми.

Флетчър печели "Оскар" през 1976 г. за ролята си, филмът също така печели статуетка за най-добър филм, най-добър режисьор, най-добър актьор и най-добър сценарий.

Дете на глухи родители, Луиз им благодари на езика на глухонемите в речта си при приемането на наградата.

Въпреки че кариерата й никога повече не достига същите висоти, Флетчър има сериозна роля в "Star Trek: Deep Space Nine" и печели номинации за "Еми" за гостуваща роля в "Picket Fences" и "Joan of Arcadia", съответно през 1996 и 2004 г. Тя се омъжва за продуцента Джери Бик през 60-те години на миналия век, преди да се разведе през 1977 г. Майка е на двама сина, Джон и Андрю.

Колеги и фенове отдадоха почит на актрисата, наричайки я "абсолютно велика".

Марли Матлин, която спечели "Оскар" за "Деца, забравени от Бога" и губи слуха си на 11 месечна възраст и която е работила с Флетчър по "Огради", написа в Туитър, че Луиз е "брилянтна актриса" и подчерта, че е първата, използвала езика на глухонемите в речта си на Оскарите. Матлин участва и в наградения тази година "CODA: Дете на глухи родители". 

Робърт Хюит Улф, сценарист на "Star Trek: Deep Space Nine", каза: "Беше чест и удоволствие да пиша за Луиз Флечър, един от абсолютно големите пламтящи таланти и артист от класа".  / dir.bg