С кончината на кралицата се обсъждаше много дали монархията и всички различни хартиени валути с портрет на кралицата трябва да бъдат заменени. Аз имам един-единствен отговор: Никога!

По едно или друго време кралицата е имала свое изображение върху валутата на 33 или повече юрисдикции, които са я емитирали. Дори и днес кралицата се появява върху банкноти, емитирани не само от Английската централна банка, но и от много други държави и политически юрисдикции, като Канада и Каймановите острови.

Преди няколко десетилетия имах честта да бъда първият американец, назначен в Управителния съвет на Паричния орган на Каймановите острови (CIMA). Той регулираше банките, застрахователните компании, инвестиционните фондове и попечителските дружества, а също така контролираше емитирането на валута. Тъй като Каймановите острови бяха важна световна финансова юрисдикция, действията на CIMA можеха да имат световно въздействие. Банкнотите на Каймановите острови са с портрета на кралица Елизабет II на всички купюри. Бяха разработени нови технологии, които значително затрудняват фалшифицирането на хартиени пари, и CIMA реши да актуализира валутата с новите защитни мерки.

Възникна въпросът на колко години да се появи кралицата върху всички нови банкноти. Нейният портрет не е променян от десетилетия и затова тя изглежда като тридесетгодишна, въпреки че по това време е на около 80 години - но мнението беше, че трябва да изглежда на по-малко от 80, но на повече от 40 години. Въпросът предизвика сериозна загриженост у някои от моите колеги от Каймановите острови и британските членове на борда. Като непочтителен американец предложих в бъдеще да поставят на валутата само мъртви хора, както правим в САЩ.

По света се движат милиарди банкноти от много държави. Опитът да се изтеглят и заменят всички тези банкноти с нова банкнота с портрета на крал Чарлз III е неосъществим.

Някои държави, като Канада, вече издават полимерни банкноти, а не хартиени, така че те ще издържат много по-дълго. (Забележка: хартиените банкноти на САЩ са изработени от памук, а не от хартия.) Подмяната на кралицата върху банкнотите би била скъпа и не би имала никаква полза. Така се избягват и споровете колко стар трябва да изглежда Чарлз върху валутата - особено след като старите бели мъже са в немилост - въпреки че Чарлз вероятно е хубав мъж.

Кралицата е толкова известна, обичана и неконфликтна, колкото може да бъде всеки друг, но винаги съществува опасност при жив човек върху валутата той да се окаже в скандал (представете си, ако принц Андрю беше най-големият син) или да каже нещо, което да обиди милиони. С течение на времето британците биха могли да добавят и други известни англичани с безупречна репутация, като сър Исак Нютон, към колекцията от портрети за своята валута.

След кончината на кралицата значителен брой хора смятат, че е добър момент да се отърват от монархията. Монархиите в Лихтенщайн и Монако работят добре, но те са изключения. Редица държави - Швеция, Испания, Япония и др. - с демократични парламентарни системи на управление, все още имат крал, кралица или император като фигурант, който няма никаква власт.

Британците са уникални - с много странна форма на управление. Тяхното обичайно право, тяхната форма на управление, еволюира през последните 1000 години чрез опити и грешки. Страната официално е кралство (с кралици, изпълняващи функциите на държавен глава през по-голямата част от последните два века), но функционира като парламентарна република. На хартия кралят или кралицата имат значителна власт, но в действителност почти никаква. Страната има неписана конституция, която работи за осигуряване на баланс на властта - до голяма степен въз основа на традицията. Съществува значителна степен на независимост на съдебната власт, а решенията ѝ се налагат благодарение на общото съгласие, че това е начинът, по който трябва да се действа. За военен преврат просто не може да става и дума.

Въпреки напускането на Европейския съюз Великобритания продължава да има външно влияние в света. Международната финансова система до голяма степен е рожба на британското обичайно търговско право. Британците са завещали съвременната концепция за върховенството на закона и значението на правата на собственост на повечето места, където са управлявали по едно или друго време. Мислителите от Шотландското просвещение в много отношения създават съвременния свят - в политическата теория, икономиката, науката и промишлеността. Предците на повече от една трета от световното население в даден момент са били управлявани от британците - за добро или за зло. Английският език е световният език, който се говори директно като първи или втори език от милиард и половина души (много повече от китайския или хиндуисткия - които не са международни езици).

Британската монархия не принадлежи само на британците - тя е крайъгълен камък за съвременния свят. Безкрайните драми, които разиграват британските кралски особи, са като глобална сапунена опера, към която е пристрастена голяма част от планетата. Британците са ненадминати в помпозността и обстоятелствата, към които милиарди са емоционално привързани и гледат като грандиозно забавление. Никоя друга държава не може да привлече вниманието на британците, защото те определят световния стандарт за управление и поведение.

Британската монархия е не само най-доходоносната туристическа атракция в света, но и по един извратен начин е ключът към уникалната британска идентичност. Фактът, че в продължение на хиляда години Великобритания не е била успешно завладявана и е имала почти непрекъсната монархия, с бавно развиваща се икономическа и политическа система, която постоянно е укрепвала свободата и просперитета, дава надежда на всички на планетата, че бъдещето може да бъде по-добро. Британската монархия - въпреки всичките си недостатъци - сега е глобално обществено благо, което трябва да бъде запазено за цялото човечество. /БГНЕС

------------

Ричард Ран е председател на Института за глобален икономически растеж и на MCon LLC. Неговият анализ е публикуван във „Вашингтон Таймс“.