264 машини за гласуване пристигнаха днес в Шумен. Устройствата ще бъдат разпределени в 251 секции на територията на Шуменска област, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Доставката им ще става по график. Ще се транспортират с 9 камиона по направления в населените места, като ще бъдат под непрекъсната охрана. Всяка машина е с индивидуална пломба. Днес всяка от тях ще бъде инсталирана от техник в секцията за гласуване и ще бъде тествана пред най-малко половината от членовете на секционната комисия.

Изборните секции за утрешните парламентарни избори в Шуменско са 317. От тях 47 са с под 300 избиратели и в тях ще се гласува само с хартиени бюлетини и там няма да бъдат доставени машини. 

За охраната на секциите в областта са ангажирани над 320 служители от структурните звена на МВР. Освен полицаи в дейността ще участват и пожарникари и жандармеристи.

„По време на изборите униформените ще бъдат разположени извън секциите, като няма да допускат лица с поведение накърняващо добрите нрави, въоръжени и носещи предмети опасни за живота и здравето на гражданите. При необходимост и след постъпило искане от страна на председателя на секционната избирателна комисия служителите на МВР могат да окажат съдействие за възстановяване на реда в секцията“, добавиха от полицията. .

Освен охраната в секциите на разположение в областната дирекция в Шумен са 29 мобилни групи. Те ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти.

Служители на сектор “Български документи за самоличност” към ОДМВР-Шумен ще окажат съдействие граждани, които искат да гласуват, но са загубили, повредили или личните им документи са с изтекъл срок или откраднати. Те ще имат възможност да подадат заявления и да получат удостоверение, което служи само и единствено да упражнят правото си на глас. Работното време днес е от 8,30 до 17,30 часа, а в неделния ден от 8,30 до 19:30 часа.

От началото на седмицата до днес в сектор „Български документи за самоличност” при ОДМВР-Шумен са издадени 15  удостоверения за гласуване на граждани, които са подали заявления за издаване на лична карта, а старата им е невалидна, изгубена или открадната, уточниха от полицията.

Днес в деня за размисъл е забранена предизборната агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите.

ШУМ.БГ