Нормално започна изборният ден в Шуменска област. Всички секционни избирателни комисии отвориха навреме в 7,00 часа. Това каза за ШУМ.БГ зам.-председателят на Районната избирателна комисия Мариела Великова.

Проблем е констатиран само в една секция – номер 5 в село Каспичан. Там не е сработила машината за гласуване. Предстои да се вземе решение за преминаване там към гласуване с хартиени бюлетини.

Съгласно последната информация от ЦИК, в избирателните списъци в Шуменско фигурират имената на 184 362 души с право на глас.

Секциите в областта са 316.

От РИК-Шумен добавиха, че ще предоставят информация за избирателната активност към 11,00  към 16,30 часа.

От полицията съобщиха, че охраната през нощта е протекла нормално. „Към момента няма данни за прояви, които биха застрашили нормалното провеждане на изборите. Няма регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите“, казаха от ОД на МВР-Шумен.  

На разположение в областната дирекция в Шумен са 29 мобилни групи. Във всяка група са включени разследващи полицаи, служители на охранителна полиция и криминалисти. Подвижните групи ще следят ще следят за спокойствието на гражданите и за недопускане на нарушаване на обществения ред. Ще реагират и на подадени сигнали при нарушения на Изборния кодекс.

На днешните извънредни парламентарни избори за място в Народното събрание се борят 171 кандидати от Шуменско. Депутатските мандати, отредени за 30-ти МИР-Шумен, са 6.

ШУМ.БГ