Френската писателка Ани Ерно спечели Нобелова награда за литература за "смелостта и клиничната точност, с която разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения  на личната памет", съобщи Шведската академия по литература на сайта Nobelprize.org.

Ерно е родена на 1 септември 1940 г. в Нормандия. Сред на-известните ѝ творби са романите "Мястото" (1983) и "Обикновена страст" (1992). Носител е на множество литературни отличия.

През 2019 г. печели наградата "Грегор фон Рецори" за Una Donna и попада в краткия списък за Международна награда "Мен Букър" за "Годините". През 2018 г. получава награда "Хемингуей" за цялостно творчество.

От фондацията обявиха, че са взели решение да поканят лауреатите за 2022 г. заедно с тези от 2020 г. и 2021 г. на Седмицата на Нобеловите тържества през декември. Те ще присъстват на връчването на отличията, а след това ще се включат и в специалното тържество в кметството в Стокхолм.

Не успяхме да се свържем с Ани Ерно по телефона, но очакваме скоро тя да научи новината. Това каза Матс Ман, постоянен секретар на Нобеловия комитет, след като обяви публично от Стокхолм, че френската писателка е лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2022 г. Изявлението му се излъчваше на живо на сайта на Нобеловите награди и на каналите им в социалните мрежи.

След всички тези години на пандемия очакваме да й връчим наградата на церемония на 10 декември, каза той.

    Ани Ерно обнови литературата по много начини, каза в кратко интервю Андерш Олсон от Кралската шведска академия на науките и председател на Нобеловия комитет за литература. На пресконференцията, на която бе обявено решението на Нобеловия комитет, той подчерта в отговор на въпрос, че при избора на лауреат членовете на комитета се концентрират върху литературата и качеството й. Нямаме специално послание към света с избора на Ерно, но е важно, че с творчеството си тя докосва всички, добави той.

Междувременно АФП съобщи, че Ерно е коментирала наградата си за шведската телевизия. Пред телевизионния канал Ерно, която явно е научила вестта за избора на Нобеловия комитет по време на пресконференцията, че за нея е "голяма чест и отговорност" да бъде Нобелов лауреат.

Дир.бг