Музеят на Мадам Тюсо премахна восъчната фигура на Кание Уест от залата, в която посетителите можеха да я видят, предаде ДПА. 

Това стана, след като няколко компании, сред които и "Адидас", прекратиха партньорствата си с Уест и той отпадна от списъка на милиардерите на списание "Форбс" заради противоречивите забележки, които си позволи публично.

Моделът на американския рапър, който промени името си на Йе, е преместен в архив от музея.

"Фигурата на Йе (Кание Уест) е прибрана от атракционния етаж в нашия архив", обясни говорителка на Музея на Мадам Тюсо пред информационната агенция Прес асосиейшън. "Всеки печели своето място в Музея на Мадам Тюсо в Лондон и вслушваме се в мнението на нашите гости и публиката кого очакват да видят".
 
Восъчната фигура на Кание Уест първоначално бе поставена в музея през 2015 г. заедно с тази на тогавашната му съпруга Ким Кардашиян.

Освен отстраняването на восъчната му фигура от Музея на Мадам Тюсо, изпълнителят бе принудително изведен от офис в Лос Анджелис на компанията, производител на обувки "Скечърс", където пристигна без предварителна уговорка, предадоха Ройтерс и АФП, като цитираха съобщение на фирмата.  

Уест и хората, с които дошъл, са били придружени до изхода от служители на компанията след кратък разговор. Не се съобщава целта на визитата в офиса. 
Американският рапър заемаше по-рано тази година номер 1513 в списъка на богаташите на изданието "Форбс", като състоянието му се оценяваше на 2 милиарда щатски долара благодарение на неговите модни марки и сделката с “Адидас”.

Във вторник обаче германската компания за спортно облекло обяви, че прекратява производството на Yeezy, модно сътрудничество с Уест, заради антисемитските изказвания на рапъра в социалните медии.

"Форбс" сега изчислява, че състоянието на изпълнителя вече е 400 милиона щатски долара - идващо от "недвижими имоти, пари в брой,  музикалния му каталог и пет процентов дял във фирмата на бившата съпруга Ким Кардашиян, наречена "Скимс".

Агенцията за таланти CAA обяви, че е прекратила отношенията си с Уест. Модната къща "Баленсиага" също се отказа от сътрудничество с 45-годишния изпълнител, както и други компании.

Готов документален филм за Кание Уест също няма да излезе засега.

Изпълнителят бе критикуван по-рано този месец, че се появи с блуза с надпис "Животът на белите има значение" при представянето на последната му колекция на Парижката седмица на модата. Това е противоположен на известния лозунг "Животът на чернокожите има значение", емблематичен за антирасистките протести в САЩ през 2020 г.

В последните няколко дни бившата му съпруга Кардашиян и членовете на нейното семейство призоваха за край на "ужасното насилие и риторика на омразата" срещу еврейската общност, припомня ДПА.

Изпълнителният директор на "Спотифай" Даниел Ек каза пред Ройтерс, че коментарите на Уест са "ужасни", но че музиката му ще остане в платформата.

Darik