Баскетболният “Шумен” се поздрави с първата си победа в Националната баскетболна лига (НБЛ) за сезон 2022/2023. В зала “Арена Шумен” домакините победиха със 77:74 “Берое” Стара Загора, а победния кош в мача за “Шумен” дойде със сирената за край на мача – тройка отбеляза Майк Адеунми.

Срещата между  “Шумен” и “Берое” не с най-високо баскетболно качество, като и двата отбора допуснаха много грешки, но бе много оспорвана и с неясен победител до края на редовното време.

Шуменци водеха играта в по-голямата част от двубоя, като показаха добра защита, но и “Берое” не се отказа да гони победата до финала. Домакините, обаче, показаха отборен дух и по-голямо желание за победа и я постигнаха.

Първата четвърт завърши с преднина за “Шумен” от 19:13. Домакините запазиха добър аванс почти до края на втората четвърт, но две минути преди края й “Берое” успя да обърне резултата – 28:27 в своя полза. До края на частта двата отбора се гонеха в резултата, като на полувремето шуменци отново имаха преднина – 35:32.

И след почивката двата състава предложиха на публиката обрати и изравнявания в резултата. След третата четвърт “Шумен” имаше преднина – 57:52. В последната четвърт “Берое” съумя да намали преднината на шуменци до точка, две, а на няколко пъти стигна и до равенства. Последното бе 20 секунди преди края на редовното време – 74:74. “Шумен” получи възможност за атака, баскетболистите разиграха топката и с последния сигнал за край на мача №10 в шуменския отбор Майк Адеунми запази хладнокръвие, стреля от зоната на трите точки и с кош донесе победата на “Шумен”.

Адриян Секулов, който бе капитан на “Шумен” в този мач (Виктор Серафимов е с контузия и не игра) регистрира 18 точки и 7 борби за победителите. 14 точки отбеляза Джавонте Елис, а по 13 – Георги Кендеров и Рей Идову, който записа и 9 борби.

За “Берое” Корнилиъс Хъдсън се отчете с 24 точки и 8 борби, но и с 11 грешки, 12 точки отбеляза Ерик Димитров, а 11 и 7 борби записа Александър Тодорович.

ШУМ.БГ