Франция и Испания преминаха през необичайно високи температури в четвъртък, което върна някои хора не само по плажовете, но и в морето и засили опасенията относно променящите се климатични условия в Европа, пише Ройтерс.

На френската Ривиера туристите се пекоха по бански, терасите на заведенията са пълни, а морската вода беше достатъчно топла за плуване.

"В края на октомври захлажда нормално и до деня на Вси светии обикновено вали, но тази година е изключителна", казва на Ройтерс Роуз-Мари Мартини.

Тя все още събира тен на плажа по бански, не е включвала парното в дома си и при 20-21 градуса на водата смело влиза в морето.


Необичайно мекият октомври в Западна Европа идва след лято, през което високите температури изгориха нивите, пресушиха реките и предизвикаха горски пожари.

Последователните горещи вълни изпепелиха Европа и поставиха нов фокус върху рисковете от изменението на климата, причинени от човешките дейности.

"2022 вече е най-горещата година в историята", каза синоптикът Фредерик Нейтън от френската метеорологична служба Meteo France, добавяйки, че макар сиромашкото лято да не е необичайно явление, през последните години температурите достигат безпрецедентни нива.

"Сега всяка година се наблюдават десетки топлинни рекорди и почти никакви ниски температури, което е типичен знак за изменението на климата", казва той.

Испания в четвъртък преживя необичайно топло време, като на някои места температурата надхвърли границата от 30 градуса по Целзий, а националната метеорологична агенция AEMET прогнозира, че това може да е най-горещият октомври, откакто се събират данни.

С изключение на 1 октомври всеки ден от месеца е бил по-топъл от обикновено по това време на годината.


В южния испански град Морон де ла Фронтера температурата надмина 34.5 градуса, а в Кордоба и Севиля скалите отчетоха над 30°C.

В традиционно по-хладната и по-дъждовна Земя на баските на север температурите също се движат около 30 градуса по Целзий, като в крайбрежния град Сан Себастиан времето прилича по-скоро на лято.

"Благодарни сме за времето. Добре е за терасите (на заведенията), оценяваме го", радва се сервитьорът Карлос Круз.

Френските курорти удължиха сезона си, тъй като необичайно топлото мами туристите да идват.

"Това е безкраен летен сезон. Оставаме отворени, докато времето позволява", убеден е Рене Коломбан, ръководител на асоциацията на плажните оператори в Ница.

Той е забелязал, че сезонът вече започва по-рано и завършва по-късно, отколкото дори само преди няколко години.

Дневник