Турция отбелязва днес националния си празник. Датата 29 октомври е емблематична в новата история на републиканска Турция.

Точно преди 99 години, на 28 октомври Мустафа Кемал, който по-късно ще приеме името Ататюрк, заявява пред депутатите в турския парламент: "Ефендилер (Господа), утре ще обявим основаването на Републиката". 

На следващия ден, 29 октомври, предводителят на националноосвободителната война на турския народ, която се увенчава с успех през 1923 г., Гази Мустафа Кемал обявява официално създаването на една нова, светска, обърната към ценностите на Запада държава от пепелищата на разпадналата се Османска империя. Догодина Републиканска Турция ще чества стогодишнината си.

По случай 99-ата годишнина на турската република президентът Реджеп Тайип Ердоган представи визията "Векът на Турция", която съдържа програмата и целите на управляващата Партия на справедливостта и развитието за втория век на Република Турция.

Тази сутринта ще се състои традиционното поклонение в мавзолея на Ататюрк в Анкара, в което участва държавното ръководство, генералитетът и лидерите на политическите партии.

Мавзолеят ще бъде отворен през целия ден и се очаква, както всяка година, и този път да бъде посетен от стотици хиляди хора от всички възрасти.

В Истанбул ще се състои парад и поклонение пред паметника на Ататюрк на площад "Таксим".

Хиляди хора - млади и стари - ще се стекат отново в двореца "Долма бахче сарайъ", където се намира ложето, където в 9:05 ч. на 10 ноември 1938 г. склопява очи Ататюрк.

Вечерта в Истанбул ще се състои гражданско шествие, организирано от Народнорепубликанската партия - най-старата светска партия, чийто създател е Ататюрк. Мостовете над Босфора ще бъдат осветени в червено, цветът на турския национален флаг. Националният празник ще се отбележи с паради, шествия, митинги, концерти в различните селища на Турция.

На специална церемония днес се предвижда да бъде представен първият турски електромобил TOGG (ТОГГ). 

/ДИ/ БТА