Стационарна камера за следене на скоростта да бъде поставена на кръговото кръстовище на Практикер в Шумен, реши на днешното си заседание Комисията по безопасност на движението. По предложение на кмета Любомир Христов тя ще бъде платена от общината и ще бъде дадена за стопанисване и управление на полицията.

До решението се стигна след едночасов разгорещен дебат.

По искане на Пътна полиция бяха разгледани вариантите на бул. „Симеон Велики“ да се поставят изкуствени неравности, както и подходите към кръговото кръстовище да се стеснят и да се направят еднолентови. Те обаче бяха отхвърлени. Мотивът за неприемането на легналите полицаи бе, че такива неравности може да доведат до проблеми с отводняването на булеварда при дъжд, а вкарването на пътния поток в една лента - заради притеснението, че в пиковите часове ще стават „тапи“.

На заседанието днес присъства и проектантът на кръстовището инж. Павлин Сурилов. Той бе категоричен, че кръговото отговаря на всички нормативни изисквания. С това се съгласиха и представителите на Пътна полиция.

Освен поставянето на камерата за скорост, Комисията се съгласи общината да купи светлинни информационни табла, които да указват разрешената скорост за влизане в кръговото.

"Да видим какъв ще бъде ефектът от тези мерки, пък после можем и да надграждаме с друго", каза кметът Христов.

Представителите на полицията заявиха, че купуването на камера за скорост от общината и предоставянето й на МВР може да бъде проблемно. Общината и полицията се ангажираха да проверят правните възможности за това.

Припомняме, че идеята за камера за скорост представи преди две седмици кметът на Шумен Любомир Христов. Причина за това стана трагичният инцидент от 28-ми септември, при който на кръстовището загина млада жена.

ШУМ.БГ