Пет африкански лъва избягаха от клетката си в зоопарк в Сидни, съобщава АФП. Бягството предизвика аварийно блокиране, докато специализираният персонал и полицията се опитваха да ги заловят.

Алармата се е включила на цялата територия на зоопарка, който в този момент е бил затворен за посетители. В крайна сметка лъвовете са намерени и върнати.

Изпълнителният директор на зоопарка Таронга Саймън Дъфи обяви пред журналисти, че се наложило едно лъвче да бъде упоено. Това е сериозен инцидент и предстои да се установи как точно са успели лъвовете да напуснат заграденото си пространство“, каза той. В Таронга живеят седем африкански лъва - два възрастни екземпляра и пет малки лъвчета.

Зоопаркът е разположен в спокоен, зелен квартал на Сидни с гледка към операта.

Предстои проверка на системите за заключване на лъвове за избягване на евентуални бягства.

Африканският лъв може да достигне 250 кг. Лъвиците достигат 180 кг.

През 1946 г. от същата зоологическа градина успява да избяга бенгалски тигър. Инцидентът предизвиква силен страх и безпокойство. В крайна сметка тигърът е обезвреден от работник в зоопарка. През 1982 г. двайсетина полицаи преследват лъв в предградие в западната част на Сидни. Сред най-известните бягства на животни е измъкването на три бабуина от лаборатория за медицински изследвания през февруари 2020 г. Маймуните стигат до паркинг в централната част на града.

БТА