Британското правителство обяви, че в Обединеното кралство ще има официален празник по случай коронацията на крал Чарлз Трети, осем месеца след кончината на кралица Елизабет Втора, предадоха световните агенции.

Празничният ден ще е в понеделник, 8 май, два дни след церемонията, организирана в Уестминстърското абатство на 6 май, уточниха от канцеларията на премиера в съобщение.

Коронацията на нов монарх е единствен по рода си момент за нашата страна, заяви министър-председателят Риши Сунак, цитиран в съобщението.

Премиерът казва още, че се надява хората да отдадат почит на крал Чарлз Трети и да участват в събитията на местно и национално равнище в цялата страна.

Коронацията на Елизабет Втора на 2 юни 1953 г. също беше отбелязана в празничен ден. Неработен ден беше и 19 септември 2022 г., когато беше погребението на кралицата.

Екоактивисти размазаха торта в лицето на восъчния Чарлз III
 
Бъкингамският дворец обяви церемония, обърната към бъдещето, като същевременно запазва връзка с дългата традиция и пищността на монархията.

Според британската преса, в съответствие с желанието на крал Чарлз Трети за по-пестелива монархия, коронацията ще е по-кратка и по-неразточителна от тази на майка му, предвид икономическата криза.

Коронацията на Елизабет Втора е продължила повече от три часа, а гостите в Уестминстърското абатство са били 8251.

Дарик