Климатикът вече е почти във всеки български дом. Всъщност, доста трудна задача е да се позовем на конкретна статистика, тъй като няма такава, която с абсолютна точност да отчита каква част от населението използва тези електрически уреди за контролиране на температура в помещението. Вероятно при последното преброяване дори е фигурирала тази графа във въпросника на НСИ, но дори и това не дава пълноценни данни. Важното е, че вече милиони българи използват кондиционери в дома или офиса, така че имаме достатъчно добре представа кои са най-предпочитаните марки. Имайте предвид, че не ги подреждаме по брой на продажбите, просто отчитаме кои брандове наистина се котират у нас и на какво се дължи това.

Fujitsu / General

 Убедени сме, че климатиците от този производител са наистина сред най-разпространените у нас. Имайте предвид, че когато видите надписа General, отново става дума за бранд на реномираната японска компания. Fujitsu е сред технологичните лидери в много сектори, в това отношение и в създаването на устройство за регулиране на температурата и общата среда в бита.

Скъпо ли излиза Air Conditioner от този производител? Не е задължително. Специално при бранда General откриваме редица бюджетни предложения, които са достъпни за масовия потребител. Става дума и за инверторни климатици, и за мултисплит системи. Разбира се, Fujitsu има какво да предложи и във високия клас на клиентите, които са готови да инвестират над 2000-2500 лева, но държат да получат възможно най-високото качество.

 Daikin

 Няма как да не сте срещали този надпис. Хиляди климатици, използвани у нас, са с марката Daikin, без съмнение тя е една от най-предпочитаните. Отново говорим за японски производител, специализиран конкретно в сферата на разработването на иновативни и ефективни AC устройства и системи. Тази марка е силно разпространена в редица страни, включително и в България. Daikin предоставя ефективни решения за корпоративните потребители, т.е. по-често сякаш се използва от компании, които се стремят да осигурят добра среда в по-големи помещения. За дома и бита климатиците от този бранд излизат по-скъпи, в сравнение с конкурентни предложения на пазара.

 Gree

 Оставаме на вълната на Далечния Изток, въпреки че тук наименованието не го подсказва до такава степен, както при предишните примери. Gree обаче е най-големият производител в AC сектора в световен мащаб, а това няма да е така, ако няма търсене. Компанията е базирана в Китай, като от завода в Жухай излизат десетки различни модели - някои от тях се вписват в low-cost категорията, докато други представляват топ образци на глобално ниво, но са и с по-високи цени. Смята се, че Gree e най-търсената марка за кондиционери за жилищни пространства.

 И още азиатски производители

 Като цяло този сегмент от пазара действително е завладян от представители на Далечния Изток. Марката Mitsubishi например сме свикнали първосигнално да я свързваме с автомобилите, които излизат от заводите в Япония. Но Трите диаманта, както се превежда името на компанията и както ги виждаме и във фирменото лого, стоят не само върху капака на колата, но и върху корпуса на някои от най-продаваните климатици в последното десетилетие. Подобно нещо можем да кажем и за Toshiba - реномиран японски производител на електроника и електрически уреди. Можем да открием още редица примери за азиатската доминация в тази сфера - не можем да не споменем японските Panasonic и Hitachi, корейските LG и Samsung, а китайските брандове са толкова много, че трябва да им отделим специално внимание. След като стана дума за Gree, да споменем все пак още брандове като Midea и Hisense, които са достатъчно добре познати у нас.

 Доказаното качество от Германия не отстъпва на заден план

 И все пак не всичко в този сектор идва от заводите на азиатските “дракони”. Ако търсим европейска алтернатива, то е достатъчно да изречем Bosch, за да знаем, че имаме отлично съотношение на цена и качество. Германският производител може би дължи популярността си повече на електрическите уреди за строителни и ремонтни дейности, но трябва да кажем, че и при климатиците се представя на високо ниво.

 

amigobg.com