Населението на планетата вече е над осем милиарда души. Това показва справка в сайта worldometers.info, който следи броя на хората на земята в реално време.

Новината бе потвърдена и от Комисия на ООН по населението и развитието.

Във Фейсбука си от комисията написаха: "Светът достигна още един крайъгълен камък в населението, след като момиченце, родено в Тондо, Манила, беше избрано символично за осеммилиардния човек в света".

Бебето Винис се яви на бял свят на 15 ноември. Тое е изродено от медицинските сестри в Мемориалната болница на д-р Хосе Фабела, както и от представители на Комисията по население и развитие.Маргарита Вилоренте роди дъщеричката си малко след полунощ - в 1:29 часа сутринта", се казва още в публикацията.

Още през лятото ООН прогнозира, че 8-милиардният жител ще се роди на 15 ноември. В доклада се казва още, че през 2023 г. Индия ще изпревари Китай като най-многолюдната страна на Земята.

"Това е повод да отпразнуваме нашето многообразие, да признаем нашата обща човечност и да се поздравим с напредъка в здравеопазването, който удължи продължителността на живота и драстично намали майчината и детската смъртност", заяви през юли генералният секретар Антонио Гутериш.

В прогнозата на Департамента по икономически и социални въпроси на ООН се казва, че населението на света нараства с най-бавния си темп от 1950 г. насам.

През 2030 г. то ще достигне 8,5 млрд. души, а през 2050 г. - 9,7 млрд. души, като през 2080 ще достигне максимална стойност от около 10,4 млрд. души, след което ще се задържи на това ниво до 2100 г.

Въпреки че в няколко развиващи се страни се наблюдава нетен спад на раждаемостта, повече от половината от прогнозираното увеличение на световното население през следващите десетилетия ще бъде съсредоточено в осем страни: Демократична република Конго, Египет, Етиопия, Индия, Нигерия, Пакистан, Филипините и Танзания.

Дарик