Наземни екипи в космическия център Кенеди се готвят за трети опит за изстрелване на лунната ракета от следващо поколение на НАСА.

Това трябва да е дебютният полет на лунната програма "Артемида" на космическата агенция на САЩ, 50 години след последната лунна мисия на "Аполо".

Ракетата Space Launch System (SLS) би трябвало да излети от Кейп Канаверал, Флорида, в 08:04 ч. българско време. Понесена от нея, капсулата "Орион" би трябвало да започне 25-дневно пътешествие около Луната и обратно без астронавти на борда.

Технически проблеми и два урагана отложиха изстрелването; ракетата вече бе два пъти на стартовата площадка. НАСА настоява, че е разрешила проблемите, осуетили изстрелването на 29 август и 3 септември, са разрешени.


"Артемида I" (Аrtemis I) е първият полет на ракетата SLS и капсулата "Орион" заедно, построени по договори на НАСА съответно с Boeing Co и Lockheed Martin Corp. Замислен е като голяма промяна в посоката на програмата на НАСА за човешки космически полет след "Аполо", след като десетилетия наред погледът бе насочен към околоземната орбита.

Целта на програмата е да бъдат върнати астронавтите на повърхността на Луната още през 2025 г.

Извеждането на космическия кораб SLS-Orion от земята е ключова първа стъпка. Първото му пътуване има за цел да изпробва кораба, за да докаже, че той е подходящ за управление на астронавти.

Ако мисията успее, екипажен полет на "Артемида II" около Луната и обратно може да се случи още през 2024 г., последван в рамките на още няколко години от първото лунно кацане на програмата на астронавти, една от които жена, с "Артемида III".
Основната цел на мисията е да се тества издръжливостта на топлинния щит на Орион по време на повторно влизане, когато той удря земната атмосфера с 39 429 км/ч, или 32 пъти скоростта на звука, при завръщането от лунната орбита - много по-бързо от повторното влизане на капсули, връщащи се от космическата станция.


Повече от десетилетие в разработка с години на забавяне и преразход на бюджета, космическият кораб SLS-Orion досега е струвал на НАСА най-малко 37 млрд. долара. Службата на генералния инспектор на НАСА прогнозира, че общите разходи за Artemis ще достигнат 93 млрд. долара до 2025 г.

Дневник