Пакистанският филм „Джойленд“ получи разрешение за прожекции, предаде АФП. Лентата, която разказва любовна история между женен мъж и транссексуална жена, първоначално беше забранена от правителството на Пакистан под натиска на ислямистки партии.

Филмът е пакистанското предложение за награда „Оскар“ за чуждестранен филм през 2023 г.

Прожекциите в кината в Пакистан ще започнат в петък. През август бюрото за кинематографична цензура позволи излъчването на „Джойленд“. През миналата седмица протести на ислямистки групи принудиха властите да отменят разрешението за прожекции на основание противоречие с моралните норми.

Това провокира множество критики и правителството нареди на бюрото за кинематографична цензура да преразгледа въпроса. В крайна сметка беше взето решение за разпространение на филма в Пакистан.

„Джойленд“ разказва историята на по-малък син в патриархално пакистанско семейство, който, макар и женен, се влюбва транссексуална кабаретна артистка. Връзката между двамата показва лицемерието в отношенията между различните поколения в едно семейство и сблъсъка между модерност и традиции.

Въпреки че правата на транссексуалните в Пакистан за защитени от закона, те са принудени да живеят в периферията на обществото и често се занимават с просия или проституция, за да оцеляват.

През 2009 г. Пакистан беше сред първите държави, признали съществуването на трети пол. Въпреки това ислямистките партии се противопоставят остро на спазването на правата на тези хора.

БТА