Според нов анализ южният испански град Гранада е най-бюджетният в Европа. Платформата за пътувания Omio класира 100-те най-популярни дестинации за пътуване в Белгия, Германия, Франция, Италия, Нидерландия, Австрия, Швейцария и Испания, според броя на безплатните забележителности, достъпността на местния транспорт, цените на храните и напитките, разходите за обиколка на града и броят на обществените чешми. Тези критерии определят южния испански град Гранада като най-добрата европейска дестинация за евтина почивка, съобщава Euronews.

Андалуският град предлага 112 безплатни дейности, сред тях и посещението на музеите. Туристическите обиколки на Гранада са едни от най-евтините в Европа и струват около 6 евро. Нощният живот също се оказва приятна изненада и по отношение на цена, но и като преживяване. Градът има 86 бара и нощни клуба, в които бирата струва малко над 2 евро. Проучването установява също, че в Гранада има 1011 места за безплатен Wi-Fi и 143 обществени чешми. Билетът за автобус е един от най-евтините в Европа - 1,40 евро, а с карта за пътуване цената му се намалява до 0,83 евро.

Забележителностите на Гранада

Дворцовият комплекс Алхамбра представлява впечатляваща мавританска крепост, с разкошни градини, издигнат на т.нар. Червен хълм, разположен в подножието на Сиера Невада. Кралският дворец е служил като резиденция на владетелите на династията Насрид до завръщането на християните в града през 1492 г. Можете да прекарате няколко часа в комплекса, възхищавайки се на пищната ислямска архитектура, както и на експлозията от цветове в градините.

Друга от най-важните исторически забележителности на Гранада е катедралата - внушителна постройка с готическа, ренесансова и барокова архитектура, чието строителство отнема повече от 180 години. Тя остава недовършена, тъй като първоначално за фасадата са били планирани две кули, от които само едната е наполовина построена. Вечерта можете да се разходите из най-стария квартал на града - Албайсин. Лабиринтът от криволичещи улички е осеян с очарователни къщи, а от хълма се открива великолепна гледка към архитектурния комплекс Алхамбра. Албайсин е чудесен избор и ако желаете да опитате превъзходен тапас - безплатно. От неотдавна Гранада е свързана с големите градове в Испания с нов високоскоростен влак. До андалуската перла може да се стигне за три часа от Мадрид и за четири от Севиля.

Кои са другите бюджетни дестинации в Европа?

Omio класира Брюж като втората най-евтина дестинация в Европа. Зашеметяващият град предлага 24 безплатни забележителности и евтина пешеходна обиколка, както и шест безплатни музея. Изненадващо Венеция е на трето място в класацията. Въпреки че е пословично скъпа, изглежда, че има начин да я посетите с ограничен бюджет. Много от най-важните забележителности са безплатни, включително площад Сан Марко, Мостът на въздишките и мост Риалто. Венеция има 22 музея с безплатен вход и 186 обществени чешми.

Най-скъпите градове са в Швейцария

Проучването класира Лозана като най-скъпата дестинация. В швейцарския град има само 24 безплатни дейности и един безплатен музей. Храната и напитките са едни от най-скъпите сред градовете в класацията. Цената на една бира е над 8 евро. Берн и Винтертур достойно й съперничат като едни от най-скъпите в Европа.

Дир.бг