Президентът на САЩ Джо Байдън ожени днес своя внучка - 19-ата сватба в историята на Белия дом, предаде АП.

Наоми Байдън и годеникът й Питър Нийл се врекоха във вечна вярност на кратка церемония в късната сутрин, когато температурата във Вашингтон не бе много над нулата. Това бе първата сватба на Южната морава и първата в Белия дом, при която булката е внучка на президента.

Десетки бели сгъваеми столове изпълниха част от Южната морава. Гостите започнаха да пристигат часове преди началото на церемонията, като някои жени бяха с отворени обувки въпреки мразовитото време.

След официалното сключване на брака присъстващите бяха поканени на обяд в Белия дом.

Малко подробности за церемонията станаха публично достояние.

На сватбата присъстваха около 250 гости, посочва Ройтерс.

"Гледахме с радост как Наоми расте, открива коя е и изгражда такъв невероятен живот", казаха Джо и Джил Байдън в съвместно изявление, публикувано след церемонията. "Сега сме изпълнени с гордост да видим, че тя избира Питър за свой съпруг, и за нас е чест да го приветстваме в нашето семейство. Пожелаваме им дни, изпълнени със смях, и все по-дълбока любов с всяка изминала година", добавиха президентът и първата дама на САЩ.

28-годишната Наоми Байдън е адвокат във Вашингтон, припомня АП. Тя е дъщеря от първия брак на Хънтър Байдън - син на американския президент и на първата му съпруга Нейлия.

Наоми е кръстена на първата дъщеря на Джо Байдън, която загива още като бебе през 1972 г. при автомобилна злополука заедно с майка си Нейлия, отбелязва АФП. Американски медии твърдят, че тя има силно влияние в частния кръг и го е убедила да се кандидатира на президентските избори през 2020 г.

Съпругът на Наоми е с три години по-млад от нея, посочва АП. Питър Нийл, който е родом от щата Уайоминг, в северната част на Средния запад на САЩ, е завършил наскоро Юридическия факултет на Университета на Пенсилвания. 

Двойката живее в Белия дом. Наоми Байдън и Питър Нийл били запознати в Ню Йорк от общ приятел преди четири години и оттогава са заедно.

Сватбата се състоя в навечерието на рождения ден на американския президент, който навършва утре 80 години. Джо Байдън ще отпразнува своя юбилей в компанията на семейството си. / Дарик