В Канада беше намерена английска монета, която в момента е най-старият подобен артефакт, открит в страната, съобщи CBC News. Златната момента на стойност четвърт ноубела бе открита на южния бряг на Нюфаундленд от местния археолог любител Едуард Хайнс през лятото на 2022 г. Мъжът веднага го предал на Археологическата служба. Монетата е сечена между 1422 и 1427 г., когато Англия е управлявана от крал Хенри VI. Производството на такива монети е спряно около 1470 година.

Най-старата английска монета в историята на Канада датира от 1490 г. и е открита през 2021 г. Според изследователите артефактът може да промени общоприетото мнение за европейците, посещаващи Северна Америка. Досега се смяташе, че първият мореплавател, достигнал Нюфаундленд след отвъдморските походи на викингите през 11 век, е Джон Кабът през 1497 г. Остава загадка как златната монета е могла да се озове на брега. „Сега е трудно да се обясни защо е попаднала там или кой я е изпуснал. Това не е нещо, което може да попадне в джоба на обикновен рибар “, каза археологът Джейми Брейк.

Пол Бери, член на музея на Банката на Канада, отбеляза, че ноублите от времето на Хенри VI най-вероятно вече са били излезли от обръщение по времето, когато монетата е изпусната по бреговете на Нюфаундленд.

Точното местоположение на находката все още се пази в тайна, тъй като там все още няма официални разкопки и откриването на подобен артефакт може да привлече иманяри.

Уникалната монета скоро ще бъде представена на публичен показ в Сейнт Джонс, Нюфаундленд и Лабрадор.

Ноубълът е английска златна монета, която за пръв път е била направена през 1344 година в памет на морската победа срещу французите при Сльойс през 1340 година. На лицевата част е изобразен портрет на краля до кръста с меч и щит върха плаващ кораб, а на гърба инициалите на краля. През 1344 г. монетата тежала 9,97 грама.

По-рано беше съобщено, че в САЩ рядка монета от 1913 г. бе продадена на търг за $4,2 милиона. /БГНЕС