През декември предстоят няколко последни за годината астрономически явления, които ще могат да се наблюдават от нашата страна. Първите от тях са две окултации (закривания) на планети от Луната. Това каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св. Климент Охридски“.

Специалистът добави, че проследяването на закриването на планети от Луната е предизвикателство за любителите астрономи заради ограничените възможности за наблюдение.  „Макар да се случват сравнително често – веднъж или няколко пъти всяка година, в продължение на едно десетилетие се броят на пръсти случаите, когато можем удобно да наблюдаваме закриване на планета от Луната – на фона на тъмно небе и достатъчно високо над хоризонта. От голямо значение са също географската ширина, на която се намира наблюдателя и яркостта на закриваната планета. Окултациите на слабите планети Уран и Нептун са трудни за наблюдение, особено при пълна Луна”, посочи Маркишки. 

Физикът поясни, че подобно на слънчевите затъмнения, ключовите моменти от една планетна окултация са т.нар. контакти – моментите, в които контурите на закриваната планета и на Луната видимо се "допират". "Обикновено окултациите се наблюдават през телескоп с увеличение до няколкостотин пъти, при каквито лесно можем да засечем момента на първия контакт – когато дискът на планетата видимо "докосва" отвън контура на лунния диск. Възможни са случаи, при които Луната закрива планетата с осветената или с тъмната си страна – според лунната фаза по време на явлението. Секунди по-късно идва момента на втория контакт – когато планетата изцяло се скрива зад Луната", каза Маркишки. 

Най-трудно е засичането на трети контакт, за чието наблюдение телескопът трябва предварително да се насочи към края на лунния диск, от който се очаква планетата да започне да се появява иззад Луната. Четвъртият контакт е моментът, в който планетата видимо се „откъсва“ от контура на лунния диск. 

На 5 декември вечерта Луната ще закрие планетата Уран с тясната си, оставаща в сянка страна на своя диск. Наблюденията ще бъдат затруднени поради голямата разлика в яркостта на Луната и на Уран, предупреждава Маркишки. „Поради това използването на телескоп е задължително, още повече, че Уран ще бъде с видим диаметър само 3.6 дъгови секунди. За Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ началото на закриването (първи контакт) ще бъде в 18:23:35 ч. българско време. Около 7,5 секунди по-късно Уран ще бъде вече изцяло закрит (втори контакт). Началото на откриването на планетата (трети контакт) ще бъде около 19:30:45 ч. Около 7.5 секунди по-късно Уран ще бъде открит изцяло (четвърти контакт). За НАОП-Варна началото на явлението ще бъде около 18:26:34 ч., а третият контакт – около 19:36:32 ч.”, уточни Маркишки. Той е автор на станалото вече традиционно безплатно издание "Гид на любителя астроном" на катедра "Астрономия" към Физическия факултет на Софийски университет "Св.Климент Охридски".

На 8 декември рано сутринта Луната ще закрие планетата Марс.  Маркишки каза, че явлението ще се наблюдава ниско над западния хоризонт. "Окултацията ще се случи в момента на т.нар. противостояние на Марс – когато планетата се наблюдава в посока, противоположна на тази към Слънцето. Също тогава Марс ще бъде най-близо до Земята, поради което ще бъде ярък и с видим диаметър 17 дъгови секунди. Луната ще бъде пълна, в съзвездието Бик (Телец). Макар че явлението ще се случи на фона на вече изсветляващото небе, яркият Марс ще може да се забележи до Луната около 07 ч. през бинокъл или с фотоапарат с телеобектив.

За Астрономическата обсерватория на СУ „Св. Климент Охридски“ явлението ще започне в 07:11:30 ч. Марс ще се скрие изцяло зад Луната в 07:12:01 ч. (втори контакт). Откриването на Червената планета ще започне в 08:03:17 ч. (трети контакт), а в 08:03:45 ч. тя ще бъде вече изцяло открита. В края на явлението обаче Луната и Марс ще залязват за София, а Слънцето ще бъде вече изгряло. Поради това краят на окултацията няма да може да се наблюдава от България. За Народната астрономическа обсерватория и планетариум „Николай Коперник“- Варна началото на закриването (първи контакт) ще бъде в 07:09:39 ч. В 07:10:09 ч. Марс ще бъде вече изцяло закрит от Луната (втори контакт). Луната ще залезе за Варна в 07:49 ч.”, уточни специалистът. 

/ТС/ БТА