След трагичната смърт на иконата на бойните изкуства и актьор Брус Лий през 1973 г., през годините се разработват много проекти, които се опитват да опишат историята на живота и цялостната биография на Лий. Умирайки на 32-годишна възраст, влиянието на Лий върху киното засяга много хора от света на бойните изкуства и той се смята за ключова фигура в хонконгските екшъни от 70-те години на миналия век. Сега „Deadline“ съобщава, че Анг Лий ще режисира биографичен филм за живота на Брус Лий, а режисьорът на "Планината Броукбек" е избрал сина си Мейсън Лий за ролята на героя на бойните изкуства.

Анг Лий ще режисира "Брус Лий" за 3000 Pictures на Sony, а синът на режисьора Мейсън Лий ще изпълнява главната роля. Засега сценаристът на филма "Ловецът на лисици" Дан Футерман работи по сценария на филма, а до момента не са избрани други актьори за филма. Мейсън Лий е известен с ролята си на Теди в „Поредният ергенски запой“ заедно с Брадли Купър, Ед Хелмс и Зак Галифианакис, както и с малки роли във „Fresh Off the Boat“ и във филма „Billy Lynn's Long Halftime Walk“ от 2016 г.

Преди предстоящата си работа по "Брус Лий" Анг Лий постига слава с друг филм за бойни изкуства, който се превръща в световен феномен след излизането си през 2000 г: „Тигър и дракон“. Филмът печели над 213 млн. долара в боксофиса при бюджет от 17 млн. долара и става най-печелившият чуждоезичен филм в историята на вътрешния боксофис на САЩ. След успеха му Анг Лий режисира "Планината Броукбек" и "Животът на Пи" - и за двата филма печели "Оскар" за най-добър режисьор, като става първият небял режисьор, спечелил в тази категория.

В ранните си години Брус Лий изучава множество форми на бойни изкуства, включително джудо, карате, бокс и смесени бойни изкуства. Той открива славата си като актьор с ролята на помощника Като в телевизионния екшън сериал "Зеленият стършел" през 60-те години на миналия век, но мечтае за по-важни роли във филми и телевизионни предавания, където да бъде главен герой.

През 1972 г. Брус Лий има шанса да се превъплъти в ролята на китайския монах Кейн във филма "Кунг-фу", но е пренебрегнат в полза на белия актьор Дейвид Карадайн за ролята. Това директно довежда до напускането на САЩ от Лий, за да се занимава с филми в процъфтяващата киноиндустрия на Хонконг, което в крайна сметка се оказва най-доброто решение за кариерата на актьора, тъй като той се снима в редица популярни филми от онази епоха. Точно преди "Enter the Dragon" да излезе на екран в Съединените щати през 1973 г., Брус Лий умира внезапно на 32-годишна възраст, което по-късно е описано като алергична реакция към успокояващото мепробамат, и официално е посочено като "смърт поради нещастен случай". /БГНЕС