Отборът на Шумен“ се класира за полуфиналите в турнира за купата на Българи по хандбал след победа над „Чардафон“ Габрово с 33:24 (15:11). Така шуменци се нареждат сред четирите отбора, които ще спорят за трофея този сезон.

„Ще подадем кандидатурата си за домакинство на финалите. Имаме всички шансове да приемем заключителната фаза на турнира, както и да спечелим купата този сезон“, каза за ШУМ.БГ след днешни мач президентът на ХК „Шумен 61“ Светлозар Начев.

Двубоят от четвъртфиналите за купата между „Шумен“ и „Чардафон“ се игра в зала „Арена Шумен“ пред над 300 зрители. Мачът предложи малка интрига в началните минути и в края на първото полувреме, но през по-голямата част от мача шампионите от Шумен водеха в  играта и закономерно стигнаха до победата.

Домакините дръпнаха с голяма разлика в резултата още в 12-ата минута на мача и поведоха с  8:3 и поддържаха аванс от пет гола до 24-ата минута. При 12:7 гостите от Габрово вкараха три безответни гола и намалиха преднината на шуменци до 2 гола – 12:10. Този спад в играта бе преодолян бързо от шуменските хандбалисти и на полувремето те имаха преднина от 4 гола – 15:11.

Три бързи гола в началните минути на второто полувреме направиха разлика от 7 попадения в полза на „Шумен“. 18-ия гол за шампионите вкара вратарят Ивайло Костов, който стреля от своята врата към тази на противниковия отбор, която бе без страж, защото „Чардафон“ използва 7 играчи в нападение. До края на срещата шуменци не позволиха на съперника си отново да намали резултата и затвори мача при 33:24.  

Треньорът Никола Карастоянов използва почти всичките си играчи в този мач, като направи различни конфигурации.

„Доволен съм от това, че младите състезатели се включиха доста добре в мача, и в защита, и в нападение. Това, което се надявах да видя от тях като игра, те го показаха. За сметка на това някои от по-опитните играчи бяха малко разконцентрирани. Имаше доста експерименти около състава, с който играхме. Почти не играхме със седмица, с която сме играли досега. Радвам се, че има такива мачове, в които да се обиграват младите състезатели. В крайна сметка важното е, че победихме и продължаваме напред в турнира“, коментира след срещата Карастоянов.

Място сред финалистите в турнира си осигуриха, освен „Шумен“, „Спартак“ Варна и „Пирин“ Гоце Делчев. Утре е последния четвъртфинал между „Осъм“ Ловеч и „Локомотив“ Горна Оряховица.

Носителят на купата на България Локомотив (Горна Оряховица) записа служебна победа с 10:0 над домакина Осъм и се класира без игра за финалната четворка в турнира за купата на България по хандбал за мъже.

Двубоят не се състоя, тъй като заради проблем с отоплителен уред домакините не успяха да осигурят нормални условия за провеждането на срещата в залата в Ловеч.

ШУМ.БГ