„МБАЛ-Шумен” АД беше одобрена за закупуване на клиничен аудиометър с тимпанометър със средства от благотворителната инициатива „Българската Коледа”. Апаратът ще се ползва от отделение „Уши-нос-гърло“ на болницата, съобщиха оттам.

Дарението е на стойност 35 880лв.

С апаратурата могат да бъдат провеждани тимпнамоетрични и аудиометрични тестове при заболявания в детската възраст, в която е трудно провеждането на субективна аудиометрия.

Изследванията са с висока диагностична стойност, която ще спомогне за по-точна и прецизна диагностика на множество ушни заболявания, както и на заболявания на евстахиевата тръба, носните ходове и назофаринкса, които в момента са трудни за обективизиране. Диагностичните тестове са подходящи и за най-малките пациенти, включително и в кърмаческа възраст, както и за ранно установяване на редица заболявания. Отделението по УНГ разполага с обучен персонал по аудиология и отоневрология, който е подготвен за работа с новата апаратура.

Деветнадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа” кампания 2021/2022 бе с фокус „Дари надежда на дете в беда” - в подкрепа на децата, нуждаещи се от спешна помощ и интензивно лечение.

ШУМ.БГ