В Международния ден на доброволеца, който се отбелязва днес на 5 декември, екипът на държавен природен парк „Шуменско плато“ награди свои приятели, помагали за чистота, подобряването на инфраструктурата на Шуменското плато и подпомагали различните дейности, които дирекцията на парка е инициирала през 2022 година.

Доброволците бяха наградени с плакети и благодарствени писма в сградата на ДПП „Шуменско плато“ в лесопарк „Кьошковете“ от директора инж. Красимир Христов и главния експер Ирина Павлова.

„Решихме да направим това събитие, за да изразим своята благодарност към всички, които положиха своя труд тази година, за да имаме безопасни, достъпни съоръжения в парка, места за обучение на деца и ученици. Спечелихме и нови съмишленици и приятели “, каза в началото на тържеството Ирина Павлова. Тя отбеляза още, че 2022 година е била една от най-наситената с доброволчески инициативи година за Шуменското плато.

Над 15 неправителствени организации, частни лица и фирми, държавни и общински структури получиха благодарствени награди.

„За да бъдеш доброволец трябва да притежаваш повече от човешките добродетели и качества – борбеност, силно чувства за отговорност, непримирим дух и смело сърце. Аз съм изключително щастлив и горд, че ви има и, че природния парк има такива приятели като вас“ обърна се към доброволците инж. Красимир Христов, след което им връчи награди.

Сред отличените бе и Красимир Атанасов, известен като Краси Моряка, който от години се грижи в парка да има указателни табели, помага на туристи, почиства растителност и боклуци и полага всекидневна доброволческа работа в парка. Той връчи на директора на ДПП „Шуменско плато“ списък с набелязани от него проблеми по платото – като необезопасени места, още табели за екопътеки и маршрути, необходимост от пейки и маси, заслони, нуждаещи се от ремонтни и довършителни дейности и др.

Списъкът на Красимир Атанасов е получил и бившият директор на парка. Настоящият Красимир Христов заяви, че вече се е запознал с него и някои от нещата са свършени, други предстои да бъдат направени през следващата година. „Някои от тези проблеми не могат да се решат само от екипа на парка, нежно е съдействие и на други институции“, каза още инж. Христов.

ШУМ.БГ