На 9 декември, дни преди настъпващия рождественски празник в РБ “Стилиян Чилингиров” ще се проведе среща, на която ще бъде представена книгата "Светлината на живота" с автор ставрофорен иконом Дончо Александров. Началният час е 17.15 ч. Организатори на проявата са Църковното настоятелство към храм " Св. Три светители" и храм " Св. Райко Шуменски".

Книгата съдържа 37 теми, свързани не само с църковния, но и със социалния и обществения живот и има за цел чрез езика и есеистичния си стил да достигне до широк кръг читатели. В нея се откриват текстове, посветени на работохолизма и кариеризма, щастието и позитивното мислене, труда, болестите, милосърдието, богатството и бедността, приятелството, християнството и политиката, лайк манията, страха и вярата, прераждането. 

Книгата, която е написана в последните две години, във време на пандемия има за цел да провокира интерес не само у хората в Църквата, но и у тези, които са по-близо или съвсем далече от християнската проблематика, но желаят да научат повече за вярата или да изградят обща култура в тази област.

Отец Дончо Александров Дончев е роден във Варна. Завършил е богословие в ШУ „Епископ Константин Преславски”. Ръкоположен е за свещеник през 2001 г. Предстоятел е на варненския храм „Св. Атанасий” , но служи и в старинния храм „Успение Богородично” в града. Инициатор, създател и редактор на списание „Амвон”, вестник „Православен глас” и детското списание „Камбанка”, които издава енорията при храм „Св. Атанасий”. Вече 20 г. изнася публични беседи на християнски теми. През 2008 г. издава книгата „170 години храм „Св. Атанасий” - Варна”, а през 2019 г. е издадена и книгата му „Жажда за вяра”.

ШУМ.БГ