Шуменската публика ще има възможността на 9 декември, петък, от 18.30 часа в зала „Проф. Венета Вичева“ да се наслади на популярни евъргрийни и джаз парчета от репертоара на Ела Фицджералд, Сара Вон, Били Холидей и други известни джаз изпълнители.

Джаз певицата Надя Тончева ще изнесе концерта с музикантите Иван Гърбачев (пиано), Христо Минчев (бас китара) и Александър Каменов (барабани).

Надя Тончева е певица, пианист, аранжор и педагог. Започва своята кариера като вокалистка в първата у нас акапелна джаз-формация „Траяна“. Изявява се като вокален изпълнител и музикант в Швейцария, Норвегия, Гърция, Кипър, Египет, Израел, Сирия, Ливан, Канарските острови, Франция, САЩ и други. В последните години тя присъства активно на българската концертна и клубна джаз-сцена. През 2015 г. участва със самостоятелен концерт в Париж по повод откриване на българската експозиция в Лувъра, а през 2019 г. концертира в Синсинати, САЩ по покана на българската общност. Надя Тончева е артистичен директор на „Джаз фест Казанлък“ и „Национална младежка джаз сцена“ - Стара Загора. През 2016 г. е удостоена с държавно отличие „Златен век – звезда“ за изключителен принос към българската култура.

Организатор на събитието е Община Шумен. Джаз концертът е част от празничната програма през месец декември и е с вход свободен за зрителите.

ШУМ.БГ