Старите и ненужни мебели на шуменци ще получат шанс за нов живот под формата на МДФ и РДФ плоскости или ламиниран паркет. Това става възможно след сключения от община Шумен меморандум за сътрудничество с бургаската фирма „Кроношпан България“.

В момента текат организационни дейности. Очакването е старите мебели и дървени отпадъци от бита да тръгнат към морския град от началото на 2023-та.

Досега изхвърлените материали от дърво и МДФ отиваха на регионалното сметище в „Дивдядово“. От 1-ви януари обаче е забранено депонирането на такъв тип отпадъци.

„Всички разходи ще са за тяхна сметка, като фирмата поема и транспорта. Ще оставят тук високообемен контейнер, който ще си прибират, когато се напълни“, обясни за ШУМ.БГ Живка Атанасова, главен експерт “Екология” в община Шумен.

Тя добави, че все още се обмисля как да става предаването и събирането на старите мебели, но по всяка вероятност общината ще даде възможност то да се прави по два начина – хората сами да си ги транспортират до специализирания контейнер или да разчитат на служителите на ОП „Чистота“.  

ШУМ.БГ