Филм за употребата на наркотици и последствията, които могат да настъпят при управление на автомобил под въздействието им ще се прожектира на младежите в Шуменско.

Видеото е изработено по инициатива на Областна дирекция на полицията и Общинския съвет по наркотични вещества в Шумен. То бе представено на пресконференция днес, на която присъстваха директорът на ОДМВР-Шумен ст. комисар Георги Гендов, административните ръководители на Окръжен съд-Шумен и на Окръжна прокуратура София Радославова и Орлин Куздов, както и д-р Светлана Маркова, зам.- кмет „Социална политика и здравеопазване“ в община Шумен.

12-минутният филм съдържа кадри от тежки пътнотранспортни произшествия. В него говорят двама мъже, хващани да управляват автомобил под въздействие на наркотици. Това са 41-годишният Петър, който застава пред камера с лицето и името си, и 19-годишен младеж, жител на Шуменска област, който е с качулка. Двамата от първо лице разказват как наркотиците са променили живота им и колко съжаляват за това, че въобще са започвали да ги приемат.

„Част от нашата основна дейност е превенцията. Готови сме и сме отворени към всяка организация и институция да работим заедно, така че да стигнем до младите хора, до непълнолетните, до родителите, да покажем, че има проблем“, каза старши комисар Гендов. Той добави, че е свидетел на много случаи, в които родители не само отказват да приемат, че децата им употребяват наркотични вещества, но и правят всичко възможно да ги прикрият.

„Проблемът стана твърде сериозен, за да продължим да бъдем апатични като общество и е крайно време наистина органите, които ние представляваме, ние като родители и близки на пострадали, като познати на хора, които си позволяват да престъпват закона, да направим своя избор и той е да проявим наистина нетърпимост към тази станала вече епидемия“, каза съдия София Радославова. Тя добави, че в момента съдът е ограничен от рамката на закона и според нея Наказателният кодекс трябва да бъде променен така, че за тежките деяния след употреба на наркотични вещества да има много по-тежки санкции.

Видеото, освен по време на полицейски беседи в училищата, ще бъде споделено за ползване и от други дирекции на МВР в страната, както и от останалите общински съвети по наркотични вещества. 

ШУМ.БГ