Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев заедно с екипа си - Красимир Якимов, началник на кабинета му и Илияна Илиева, главен директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“, представиха днес в Шумен пред местния бизнес възможностите за кандидатстване по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и структурните фондове на Европейския съюз. На срещата в залата на областна администрация присъстваха също представители на общинските администрации.

В началото Пулев представи отворените две процедури по Плана за възстановяване и устойчивост. Първата е „Технологична модернизация“, която приключи с над 2 500 подадени проектни предложения за над 1 млрд. лв. По втората - за „ИКТ решения и киберсигурност“ с бюджет 30,6 млн. лв. се кандидатства в момента, като подадените досега проектни предложения са над 4 700. До края на годината по линия на министерството ще се отворят още две процедури по Плана – за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия“ на стойност 200 млн. лв. и за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лв.

Министърът добави, че от скоро са одобрени и две нови европрограми на обща стойност над 5 млрд. лв. Това са „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ с бюджет над 3 млрд. лв. и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ с бюджет от 2,14 млрд. лв.

Началникът на кабинета на министерството Красимир Якимов представи статистически данни за Шуменско.

„Анализът за област Шумен показва един сравнително добър интерес към европейските програми в исторически план. По процедурата за технологична модернизация, която министър Пулев спомена, имате заявени 60 проектни предложения за почти 14 млн. лв., което на фона на съседните области е един изключително силен резултат, като има разлика между 2 и 3 пъти в сравнение със съседните ви области, което ви прави шампион в Североизточна България“, каза Якимов.

"Стана ясно – област Шумен е шампионът на Североизтока от гледна точка на проявен вече интерес към първата отворена процедура „Технологична модернизация“. Апелираме към всички вас да се възползвате и от втората процедура и ние затова сме тук, за да ви помогнем“, каза министър Александър Пулев.

Днешната среща в Шумен бе 27-та от поредицата „мобилна приемна“ на Министерството на иновациите и растежа в областните центрове на страната.
 
ШУМ.БГ