Малки и големи танцьори от ДТА “Пъргавелче” напълниха тази вечер зала Арена Шумен, за да сътворят емоционален концерт. Той бе по повод 33-годишнината на ансамбъла и бе посветен на създателя, хореограф и главен художествен ръководител на ДТА “Пъргавелче” Чавдар Чанов, който ни напусна неотдавна. 

Чавдар Чанов - магистър хореограф - работи повече от 40 години за разпространението на българския фолклор, за утвърждаване на доброто име на Шумен, България и българските народни танци у нас и по света. Тази вечер той отново получи заслужени аплодисменти - от публиката и от своите танцьори. Посмъртно бе награден от Министерство на културата с почетен знак “Златен век” - звезда, за значим принос в развитието на българското изкуство и култура. 

На сцената в негова чест бяха изпълнени емблематични танци от различни фолклорни области, голяма част от тях създадени от него. Сред тях - “Любовта на ратая”, “Юнаци с мустаци”, “Шуменски игри”, “Варненски танц”, “Надиграване”, “Детски игри” и други. 

Вече 33 години танцьорите от "Пъргавелче" печелят публиката в страната и чужбина чрез магията на фолклора. Само през изминалата година във формацията да танцуват се учеха повече от 100 деца и юноши. 

До днес през годините ансамбълът  успешно е гастролирал в страни като Италия, Полша, Чехия, Украйна, Беларус, Молдова, Румъния, Сърбия, Македония, Турция, Кипър, Русия и др.

Децата от ДТА “Пъргавелче” ще продължат да радват публиката и занапред заедно с хореографите Роза Чанова и Димитър Димитров. Тази вечер на сцената заедно с тях  излязоха и момчетата от „Фрийрън клуб“ гр. Шумен - Layout Bulgaria. Концертът бе част от проекта на сдружение “Гайтани”, който се осъществи с подкрепата на Национален Фонд „Култура“, Община Шумен и Народно читалище “Добри Войников - 1856-та.

 ШУМ.БГ