31 773 са изтичащите лични документи през 2023 година на територията на Областната дирекция на МВР – Шумен, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Приблизително 1/3, или 10 945 от  тях изтичат в периода юни - август.

През месец ноември в сектор „Български документи за самоличност“ са приети 2769 заявления за нови лични документи. От тях за смяна на лична карта заявленията са 1125, за свидетелство за управление на моторно превозно средство - 679 и за задграничен паспорт -  965.

От пресцентъра на шуменската полиция напомнят, че документи  за самоличност  могат да се подменят и преди изтичане срока им на валидност.  По този начин ще се избегне струпване на много хора пред гишетата и ще се съкрати времето за извършване на административната услуга през летните месеци на 2023 година.

Жителите на област Шумен, на които предстои смяна на документи могат да подадат заявления на територията на всяко РУ. В районните управления на едно гише могат да се подават заявления за смяна на лична карта, паспорт и шофьорска книжка, но единственото условие е поръчката да бъда обикновена. За тези, които притежават валиден електронен подпис имат възможност да подадат заявления за подмяна на документи онлайн на адрес https://e-uslugi.mvr.bg/.

На интернет страницата на ОДМВР- Шумен – www.shumen.mvr.bg  в раздел Административни услуги, подменю „Други“ се публикува информация за приетите заявления за издаване на български лични документи в областната дирекция, с цел обществеността да е запозната с натовареността на съответното районно управление.

От днес, 12 декември сектор „Български документи за самоличност“ е с ново работно време от 08:30 до 17:30 часа без прекъсване всеки делничен ден.

ШУМ.БГ