Кметът на село Мадара Неделчо Неделчев иска да се проведе местен референдум. За разлика от миналата година, когато по негова идея се проведе такъв за отделяне на селото от община Шумен, сега Неделчев иска допитването да е с въпроси, касаещи финанси и увеличаване на правомощията му.

На първо място селският първенец предлага 100% от парите от продажба на общински имоти в Мадара да се връщат в селото и да се ползват единствено за ремонти и ново строителство на място. В момента, съгласно наредба на община Шумен, за тези цели се ползват 30% от сумите.  

Второто искане на Неделчев е в селото да остават 80% от постъпленията от наеми на имоти и аренди на земеделски площи в землището на селото.
На трето място кметът настова да му се разреши да има право на вето за всяка продажба или отдаване под наем на общински имот в селото, като те стават само с изричното му съгласие.  

Като четвърта точка в местния референдум е заложено кметството в Мадара да стане разпределител на бюджетни средства от втори ред, което означава да има собствена банкова сметка и бюджет.

Въпросите не бяха разисквани в дълбочина на днешния Консултативен съвет към Общинския съвет, но бяха коментирани от някои от съветниците.  
Според адвокат Даниела Русева, искането за референдум е с недопустими по закон въпроси.

Общинският съветник Красимир Костов заяви, че предишният референдум в Мадара е струвал на общинската хазна близо 30 хил. лв. и предложи, ако кметът Неделчев толкова държи на нов, да го финансира със собствени пари. „Не може всички граждани на общината да плащат приумиците му. Да осигури парите сам“, каза Костов. Той не пропусна да подчертае, че на предишния референдум за отделянето на Мадара идеята на кмета Неделчев събра само 93 гласа от над 900 души по избирателен списък.  

ШУМ.БГ