Утре, 15 декември от 18:35 ч. в зала „проф. В. Вичева“ Симфониета Шумен ще поднесе на своите съграждани концерт „С усещане за празник“. В него ще участват с изпълнения гост-солистите от Южна Корея - Союнг Ю /пиано/ и Еун Йунг Парк /сопран/.

Публиката ще чуе букет от произведения от Фр. Шопен, В. А. Моцарт, Ш. Гуно, У. Гомез, Е. Калман, А. Адам и др. Заедно с маестро Иван Илиев присъстващите ще се потопят в атмосферата на предстоящите коледни и новогодишни празници.

Иван Илиев учи дирижиране при Майкъл Еселстрьом в Университета Индиана и при Джулиан Шу в Държавния университет на Луизиана, САЩ. Завършва магистърска степен и следдипломно обучение в Университета Индиана. Придобива докторска степен като оркестров диригент в Държавния университет на Луизиана. Работи като Музикален директор и диригент в симфоничния оркестър на Саут Бенд към Университета на Индиана. Бил е лектор в същия университет, както и помощник -  диригент и мениджър на оркестъра към Държания университет на Луизиана.

Иван Илиев дирижира редица оркестри от България и чужбина и работи с много знаменити солисти и композитори. В продължение на няколко години е артистичен консултант във Филхармония “Oltenia” – Крайова, Румъния. Преподава четене на партитури и работа с оркестър в Университета на Крайова. Води майсторски класове по оркестрово дирижиране в Музикалната консерватория в Люксембург и „Schloss Fischau” Castel в Австрия като част от програмата „Fortissimo Partners”. Автор е на множество статии, а в България и в Румъния са публикувани книгите му „Изкуството на оркестровото дирижиране в България (Зараждане и развитие през ХХ век)“ - „Ars - Sofia”, 2012 и „Симфоничният оркестър - митове и реалност“ - AIUS, Крайова и „Ars – Sofia”, 2015.

В настоящия момент е диригент и артистичен консултант към няколко оркестъра в България.

ШУМ.БГ