Археологически музей "Велики Преслав" и Регионален исторически музей – Шумен са с одобрени проекти от Министерството на културата в сесия за предоставяне на средства за  компенсиране на увеличените разходи за осигуряване на необходимия климатичен режим.

Музеят във Велики Преслав е озаглавил проекта си „Сиянието на Средновековен Преслав с повече топлина и уют“ и ще получи 7 952,60 лв. За проектното предложение „Осигуряване на оптимални климатични условия в закритите площи на Регионален исторически музей - Шумен“ МК отпуска 42 806,81 лв.

Подкрепата осигурява компенсиране (изцяло или частично) на разходите на културните институти за осигуряване на необходимия климатичен режим за месеците януари, февруари, март и април 2023 г.

От министерството на културата посочват, че с предоставените средства ще се гарантира осигуряването на подходяща температура, осветеност и влажност във фондохранилищата  и експозиционните площи на културните институти, за да бъде предотвратено увреждане на движимите културни ценности.

ШУМ.БГ