2,185 млн. лв. без ДДС ще бъдат изхарчени за рехабилитация на най-западната част на ул. „Марица“ от Гръцкия блок до ул. „Ген. Скобелев“ и за ново бетонно корито на река Енчова в същия участък от 268 метра. Община Шумен търси изпълнител спешно, като срокът за подаване на оферти е само 10 дни и изтича на 23-ти декември.

Намерението на общината да облагороди целия район не е ново. За въпросната западна част от река Енчова и ул. „Марица“ многократно са подавания искания за средства от държавата. За аварийно укрепване на коритото през 2020-та правителството отпусна целево 500 хил. лв. Този август пък кабинетът Петков гласува допълнителни 2,622 млн. лв. за пълна рехабилитация, но те не дойдоха, защото служебното правителство ги спря.

В обявената вчера обществена поръчка е записано, че средствата ще са от местния бюджет. Предвижда се реката да се измести в южна посока и се вкара в бетонно П-образно корито с ширина 4 метра. Откъм улица "Марица" ще се направи двупосочна велоалея с ширина 3 метра, а до нея ще има нова пешеходна алея с ширина 1,80 метра.

Припомняме, че в момента със средства от държавния бюджет върви основен ремонт на ул. „Марица“ в източната й част. Той трябва да приключи до Нова година.

ШУМ.БГ