Регионалната здравна инспекция глоби „Ешрефоглу“ ООД с 5000 лв. заради продажба на почистващи продукти и дезинфектанти без етикети на български език.

Глобата е потвърдена първо от Районния съд в Шумен, а на втора инстанция и от Административния съд.

Инспектори от РЗИ посетили магазина на фирмата в Шумен след подаден сигнал през пролетта, че в обекта се предлагат продукти без разрешение за пускане на пазара. Проверяващите установили, че в търговската част на обекта се продават химични смеси – два вида "Domestos" и два вида "Porcoz Ekstra Guclu", които нямат поставен етикет на български език.

След констатираните нарушения, инспекторите изискали документи и информационни листи за продуктите. Дадено е и предписание продуктите да не се предлагат за продажба.

Съставен бил констативен протокол, в който е посочено, че магазин „Ешрефоглу“ е предоставил химични смеси за продажба, съдържащи се в опаковка и класифицирани като опасни, без поставен върху опаковката етикет на български език, с което не е изпълнил задължението си за представяне на информация за опасност посредством етикета. Протоколът бил връчен на управителя на дружеството, който го е подписал без възражения.

За нарушението на търговското дружество после бил съставен акт и глоба от 5000 лв.

„Ешрефоглу“ ООД е обжалвал наложената санкция първо пред Районния съд, а след това и пред Административния. И двете инстанции потвърдили наложената от РЗИ глоба, като решението на Административен съд в Шумен от 16 декември е окончателно и не подлежи на обжалване.

ШУМ.БГ