Голяма панда на две години изненада всички в нидерландска зоологическа градина, като се оказа женска, а не мъжка, както е установено при определянето на пола й през 2020 г., предаде АФП.

Изненадващото откритие предизвиква всеобщо недоумение сред екипа на зоопарка в Оувехандс след рутинен медицински преглед на животното. Новината е толкова голяма, че беше съобщена по телевизията в токшоуто ОР1.

Фан Сън е първата голяма панда, родена в Нидерландия.

Полът й е уточнен сега, когато й е направен профилактичен преглед под упойка. Предишния път тя е прегледана няколко месеца след раждането си на 1 май 2020 г. без упойка. Това е станало прибързано, за да бъде върнато малкото безпроблемно на майката.

Определянето на пола на пандите не е лесна работа, особено при съпротивляващо се бебе. Всички обаче са били сигурни, че Фан Сън е момче. Затова като всички свои събратя е преминал през специално обучение за укрепване на задните лапи, за да е достоен мъжкар. 

Изненадващото откритие не променя нищо в здравословното състояние на Фан Сън и мисията на животното. Скоро пандата ще бъде изпратена в Китай, както е предвидено според международната програма за възпроизвеждане на вида. Тя се роди от двойка големи панди, дадени назаем от Китай на Нидерландия за 15 години.

БТА