Казината на американските индианци не са съвсем нов феномен – хората са играли на зарове в Новия свят още преди 5000 години, показват предварителни изследвания. Много преди сегашното удобство, което имаме с възможности като https://www.xn----9sbkxnfdvr.net/betano-app/, в мистериозни дупки, подредени в c-образни форми като арки - резбовани в глинени подове в археологически обект в мексиканския щат Чиапас - вероятно са били табла за игра на зарове, според археолога Барбара Вурхис. Ако е така, това е най-старото известно доказателство за игри в Мезоамерика – регионът, който се простира от Мексико до Коста Рика.

Преди това най-старото известно доказателство за игри е игрище за топка датирано на 3600 години, разположено недалеч от Чиапас.

Първата открита арка е през 1988 г., когато се изследва пода на могила от раковини Чантуту, голяма древна купчина изхвърлени черупки от морски дарове и други отломки. Хората от Чантуту са се занимавали с фуражи и са живели по крайбрежието на сегашното южно Мексико преди около 3500 до 7500 години.

През 2009 г. е намерен и друг глинен под точно под първия слой, както и части от девет други арки. Горният слой е радиовъглеродно датиран от преди около 4300 години, а долният - от преди около 4800 години. Намирането на дупките на долния слой подновява продължилото десетилетия търсене на обяснение.

По-късно същата година археолозите откриват исторически разказ, който разкрива „поразително сходство“ между дупките на Чантуту и известните местни дъски за игри – включително тези, използвани от ацтеките през 1500 г. и използваните в северно Мексико през 1800 г.

Според Калифорнийският универистет аналогиите са силни и показателни. Приликата на арките с други местни дъски за игри е особено убедителна и за Джон Джонсън, куратор по антропология в Природонаучния музей на Санта Барбара в Калифорния. Неговото мнение е, че намерените модели може да са най-старото доказателство за игрите в Мезоамерика. Изследванията показват, че праисторическите народи като Чантуту са имали много свободно време, докато чакат морските дарове да се сготвят.

Игрите и хазартът са важни за междукултурните отношения и почти универсален аспект на едно общество, така че би било изненада, ако тези хора не залагат и не играят някакви игри, разкриват експертите. Смятало се е например, че чрез игрите угаждат на своите богове и по този начин увеличават плодородието, причиняват дъжд, дават или удължават живот, прогонват демони и лекуват болести, наред с други предимства, според Игрите на северноамериканските индианци.

Например хазартни игри, включително залагания, често са били играни от местните жители на Калифорния преди пристигането на испанците - което поне в един случай е дало надмощие на индианците в сблъсъците с европейските хора.