Шестима мъже са установени да шофират по пътищата в област Шумен след употреба на алкохол или наркотици през изминалите почивни дни, съобщиха от пресцентъра на полицията.

Единият от хванатите с алкохол е предизвикал и катастрофа. Той е от село Зърнево, област Добрич и е на 21 години. Шофирал е Фолксваген Голф с добричка регистрация и след движение с несъобразена скорост загубил контрол над автомобила на ляв завой на пътя между селата Никола Козлево в посока към село Цани Гинчево. Автомобилът излязъл вдясно от пътя, минал през крайпътно дърво, преобърнал се и останал по таван. Пострадали след удара са двама мъже на по 21 години от село Зърнево – единият е с фрактура на лумбален прешлен, другият с фрактура на гръден прешлен, без опасност за живота. Водачът е тестван с дрегер, отчетени са 1,54 промила в издишания въздух. Дал е кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейския арест. За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

На 25 декември за проверка на ул. “ Мадарски конник“ в град Каспичан екип на РУ- Нови пазар спрял за проверка водач на лек автомобил Фолксваген Голф с шуменска регистрация. Зад волана бил 39-годишен мъж от село Венец. Бил във видимо нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, който отчел 2,31 промила алкохол в издишания въздух.  Не е дал кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейския арест в Нови пазар. За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

В същия ден около 19 часа на ул. “ Васил Левски“ в село Янково била извършена проверка на водач на Мицубиши Паджеро с шуменска регистрация. 48-годишният мъж от Шумен бил тестван с дрегер. Отчетени са 1,65 промила в издишания от водача въздух. Дал е кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейското управление във Велики Преслав. За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 1 от НК е образувано бързо производство.

Около 17:30 часа на 24 декември след проверка по пътя до село Мадара било установено, че водач на лек автомобил  Опел Астра шофира след употреба на алкохол. 67-годишният шуменец, който зад волана бил тестван с дрегер. Отчетени са 1,62 промила в издишания въздух. Отказал да даде кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейския арест . За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 1 от НК е образувано досъдебно производство.

Около 19 часа на 27 декември за проверка на ул.“ Ивайло“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил БМВ със старозагорска регистрация. Зад волана бил 26-годишен жител на Шумен. Пътните полицаи го тествали с дръг чек, който отчел положителна на амфетамин и метамфетамин проба. Дал е кръвна проба за анализ. Задържан бил за срок до 24 часа в полицейския арест. За извършено престъпление по чл. 343 Б ал. 3 от НК е образувано досъдебно производство.

Да шофира след употреба на наркотици е установен и 31-годишен мъж от Върбица. Той бил зад волана на Фолксваген Поло и е спрян за проверка на 23 декември около 12:10 часа във Върбица  на ул.“ Александър Стамболийски“. Изпробван бил за шофиране след употреба на наркотични вещества или техни аналози. Отчетена била положителна на бензодиазепин проба. Мъжът е дал кръвна проба за химичен анализ.  Образувано е досъдебно производство. 31-годишният бил задържан за срок до 24 часа в полицейския арест.

ШУМ.БГ