Персонални подаръци за всеки турист, посетил Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ на 1-ви януари, са подготвили от екипа на паметника над Шумен. От там очакват посетителите си в първия ден на Новата година от 10,00 до 16,00 часа.

Над 25 000 организирани групи и индивидуални туристи са посетили културната забележителност на Шуменското плато през настоящата 2022 г., сред тях и близо 4000 чужденци.

За поредна година комплексът е най-посещаваният туристически обект в Шумен и бележи ръст на туристическия поток. През 2021 г. паметникът е бил посетен от 22 976 души.

От общинското туристическото предприятие казаха за ШУМ.БГ, че има тенденция комплексът да се посещава най-много в дните петък, събота и неделя и то от семейства. През останалите дни от седмицата туристите са по-малко, като изключение са летните месеци, но въпреки това комплексът е отворен целогодишно и е без почивен ден. .

Припомняме, че работното време на „Създатели на българската държава“ през зимните месеци е от 8,30 до 17,30 часа. Входните билети са на цена от 4 лв., а за деца, студенти и възрастни (65+) - 1.50 лв. Има и семеен билет (за двама възрастни и две деца), който е на цена от 6 лв., като е валиден през работните дни. Всеки последен понеделник от месеца посещението е безплатно.

ШУМ.БГ