Първият магазин за легална продажба на марихуана в Ню Йорк отвори врати година след като едноименният щат узакони продажбата на този наркотик, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.

Пунктът за канабис се намира в Гринич вилидж, Манхатън. Той се управлява от "Хаузинг уъркс" (Housing Works), организация, която подкрепя бездомни хора и заразени с вируса на СПИН.

"Хаузинг уъркс" е част от 36 организации и физически лица, които са получили лицензи от щата Ню Йорк, гарантиращи им правото да продават на дребно канабис.
Марихуаната е напълно легализирана от още 20 щата, но остава незаконна съгласно федералните закони в САЩ. Това може да затрудни търговците при получаването на кредити за развитие на бизнеса им и при достъпа до други банкови услуги, пише "Ройтерс".
В магазина на "Хаузинг уъркс" цигари, които съдържат по около 3.5 грама марихуана, се продават за по между 20 и 30 долара.

Продажбите на канабис в щата Ню Йорк ще се облагат с данък от 13.5 процента. Получените средства ще бъдат предоставяни на училища, центрове за лечение на зависими от наркотиците и алкохола, на управите на общински жилища и психиатрични клиники.

Хората, които са под 21-годишна възраст, нямат право да купуват, притежават или употребяват канабис в Ню Йорк, информират властите в щата.

Дневник