Китаристът на групата "Куин" Брайън Мей е сред известните личности, включени в традиционния кралски новогодишен списък на получилите титли и ордени за заслуги пред Великобритания, предадоха осведомителните агенции.

Присъдено му е рицарско звание за заслуги към музиката и благотворителността. Китаристът на “Куин”, който има докторска степен по астрофизика, каза, че приема отдадената му чест като “заръка да правя нещата, които се очакват от един рицар – да се бори за справедливост, да се бори за хората, които нямат глас“.

В списъка, поместен в сайта на правителството, влизат също обществени личности, застанали в челните редици на британския отговор на войната на Русия в Украйна, модна дизайнерка, известна като “майката на късата пола”, женския футболен отбор на Англия и други.

Отличени за заслугите си тази година са повече от 1100 души. Това е първият списък, подписан от новия британски крал Чарлз Трети. Той се изготвя от независими комисии, преди да бъде одобрен от министър-председателя и монарха.

Дизайнерката Мери Куант (92 г.), най-известна с популяризирането на миниполите през 60-те години на миналия век,  е отличена за постиженията си в сферата на модата.

Художникът Грейсън Пери, известен със своите гоблени и керамика, е посветен в рицарство за заслуги към изкуството.

Признание за работата си получиха британските посланиците в Киев и в Москва - съответно Мелинда Съмънс и Дебора Бронърт.

Орден на Британската империя е даден на активистка, застанала начело на дарителска кампания за украинските бежанци. 37-годишната Луена Худ, която събра повече от 160 000 британски лири чрез онлайн търгове, каза, че е била "напълно зашеметена" от отдадената й чест. "Започнах кампанията, но никога нямаше да мога да я направя без обществото", каза тя.

Половината от отличията тази година са присъдени на жени, включително представителки на английския футболен отбор, който спечели Европейското първенство за жени през 2022 г. и първата дама, оглавяваща голяма британска банка - Алисън Роуз, която е главен изпълнителен директор на "НатУест".

Новогодишни отличия се присъждат още от управлението на кралица Виктория през 19-и век, като се дават не само на известни личности, но и на хора, чиято работа е допринесла за благото на обществото, но не са популярни.

БТА