От 1 януари Република Северна Македония пое председателството на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - най-голямата регионална организация за сигурност, в която членуват 57 държави и 11 средиземноморски и азиатски страни партньори на Организацията, съобщи МИА. Председателството се провежда в момент, когато светът отново е изправен пред най-голямото предизвикателство – руската военна агресия в Украйна, която представлява грубо нарушение на Хартата на ООН, основните разпоредби на международното право и най-вече ценностите ​на хуманността, заяви министърът на външните работи на страната Буяр Османи.

Именно конфликтът в Украйна и намаляването на мащабните последици от кризата ще заемат централно място в дневния ред на председателството на ОССЕ през 2023 г. Мотото на председателството ще бъде "Става въпрос за хората", за да покаже, че в основата на всички големи международни организации и структури стои необходимостта да се улесни животът на обикновените хора, каза Османи.

От 1 януари ние сме председател на най-голямата регионална организация за сигурност в света. Единствената организация за сигурност, която включва и САЩ, и Русия и която вероятно ще има нова роля в новата архитектура за сигурност, ако се намери решение по отношение на агресията в Украйна, заяви миналата година на годишната среща с журналисти министърът на външните работи на Република Северна Македония.

На 29-ата министерска среща на ОССЕ, която се проведе в Лодз на 1 и 2 декември 2022 г., последната организирана от Полша, Османи се говори за визията за председателството на ОССЕ през 2023 г.

"Казват, ОССЕ е на кръстопът. Вярвам, че правилната посока напред е да се даде възможност на ОССЕ да може да функционира въз основа на пълния си капацитет и готовност, в полза и подкрепа на гражданите в региона на ОССЕ. Организацията трябва да продължи да служи на целта на своето създаване, като предлага подходящи ценности и принципи като основа на европейската съвместна сигурност и платформа за диалог като инструмент за предотвратяване и разрешаване на конфликти", посочи Османи. 

В навечерието на поемането на председателската роля, на 1 септември във Виена, пред Постоянния съвет на ОССЕ външният министър на Република Северна Македония представи приоритетите на  председателството на ОССЕ. Той подчерта, че руската агресия срещу Украйна и ролята на ОССЕ за намаляване на мащабните последици от кризата неизбежно ще заемат централно място в дневния ред през 2023 г. Изпълнението на приоритетната рамка, каза той, до голяма степен ще зависи от развитието на ситуацията в Украйна, което намира пряко отражение в отношенията в ОССЕ.

За съжаление живеем в епоха на турбуленция. Ситуацията в региона на ОССЕ е критична. Рамковите приоритети са изготвени в съответствие с текущата политическа картина и трябва да отразяват общия интерес на Организацията по време на криза, заяви Османи. Той открои  енергийната сигурност, хранителната и водната сигурност като теми, които се налагат в дневния ред на ОССЕ поради своята актуалност. /БТА /СМ/