Десетки хиляди хора, сред тях и унгарският премиер Виктор Орбан, отдадоха почит на бившия папа Бенедикт XVI във вторник - на втория ден, в който тялото му беше изложено за поклонение.

Ватиканът обяви, че погребението му ще бъде подобно на това на управляващ папа, включително поставянето на останките му в три ковчега, съобщи Ройтерс.

Орбан, който като Бенедикт призовава за защита на християнските корени на Европа, беше сред около 70 хил. души, които отдадоха почитта си в базиликата "Свети Петър" в Рим. 65 хил. се поклониха пред останките в понеделник.

Бенедикт, който почина в събота на 95-годишна възраст, е първият понтифик от 600 години, който се оттегли през 2013 г., вместо да управлява до живот.

Хиляди хора чакат на площад "Свети Петър", за да се поклонят на починалия в събота папа Бенедикт XVI. Погребението му ще бъде извършено на същия площад в четвъртък, а тялото му ще бъде положено под базиликата

© Reuters

Хиляди хора чакат на площад "Свети Петър", за да се поклонят на починалия в събота папа Бенедикт XVI. Погребението му ще бъде извършено на същия площад в четвъртък, а тялото му ще бъде положено под базиликата


Папа Франциск ще ръководи погребението на своя предшественик Бенедикт на площад "Свети Петър" в четвъртък.

Три ковчега

Тъй като Бенедикт вече не е бил действащ папа, когато умира, официалните делегации са ограничени до тези от Италия и родната му Германия. Очаква се да присъстват и президентите на Полша и Унгария, както и монарсите на Испания и Белгия.

Заупокойната литургия в ще се основава на тази за управляващ папа, с някои незначителни промени, най-вече в молитвите, каза говорителят на Ватикана Матео Бруни.

Палиумите (бяла вълнена лента с избродирани черни, червени или виолетови кръстове, част от папското облекло) ще бъдат поставени в ковчега на Бенедикт заедно с монети и медали, изсечени през осемте му години като глава на Римокатолическата църква. В ковчега ще бъде поставена и запечатана оловна тръба, съдържаща акт, написан на латински, описващ неговия понтификат. Всичко това е обичайно за погребения на папи, пише Ройтерс.

Както е традиционно за папите, тялото на Бенедикт ще бъде поставено в кипарисов ковчег, който ще бъде изнесен от базиликата "Свети Петър" на площада за погребението. По-късно той ще бъде сложен във втори, цинков ковчег, а двата - в трети - дървен.

Бенедикт ще бъде погребан, според желанието си, на същото място в криптата под базиликата "Свети Петър", където първоначално е бил погребан папа Йоан Павел II през 2005 г., преди тялото му да бъде преместено в параклис в базиликата през 2011 г.

Дневник