Руското министерство на отбраната съобщи днес, че при украинското нападение срещу Макеевка през уикенда са били убити 89 руски военнослужещи. То посочва като основна причина за атаката неразрешеното използване на мобилни телефони от войниците, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на ведомството.

Висш руски военен представител съобщи, че веднага след нападението командването и офицерите от военната част, младшите командири и военнослужещи от други части са взели всички възможни мерки за спасяване на пострадалите.

При разчистването на отломките обаче броят на загиналите нарасна на 89 души, каза пред журналисти генерал-лейтенант Сергей Севрюков от Главното военно-политическо управление на руските въоръжени сили, цитиран от ТАСС и БТА.

Според министерството на отбраната сред загиналите е и заместник-командирът на полка.

"Вече е очевидно, че основната причина за случилото се е включването и масовото използване от личния състав, въпреки забраната, на мобилни телефони в в района на обсега на вражеските оръжия. Този фактор е дал възможност на врага да проследи и определи координатите на местоположението на войниците за нанасяне на ракетен удар", каза Севрюков, допълвайки, че се вземат мерки за предотвратяване на подобни трагедии в бъдеще.

Севрюков каза също, че комисия разследва обстоятелствата около случая и въз основа на резултатите от разследването отговорните за случилото се ще бъдат подведени под отговорност.

По-рано министерството на отбраната съобщи за 63-ма убити руски военнослужещи при украинската атака срещу град Макеевка в новогодишната нощ. Според него украинците са изстреляли шест снаряда от реактивна система за залпов огън "Хаймарс" по пункт за временно разполагане на руско военно подразделение в района на града в източните покрайнини на Донецк. Сградата е била поразена от "четири ракети с фугасна бойна глава".

Системните пропуски при формирането на руските войски продължават да оказват негативно влияние върху нивото на подготовка на личния състав и да вредят на оперативните възможности на Русия в Украйна, пишат в поредния си доклад експерти от Института за изследване на войната на САЩ (ISW).

Във вторник руски "военни кореспонденти" съобщиха, че наскоро мобилизирани военнослужещи, обучени като артилеристи и танкисти, са били изпратени в пехотни дивизии без официално обучение.

Въпреки че подобна практика не е необичайна, действията на руските военни в този случай са проблем, пишат експертите.

Руските въоръжени сили отделят твърде малко време за обучение на военнослужещите за работа във войките, в които са служили преди това, преди да ги изпратят на фронтовата линия. Освен това не са имали време да се обучават за допълнителни специалности.

Поставянето на зле обучени артилеристи в пехотни части без подходящо обучение ги превръща в пушечно месо, а влошаването на кадровия потенциал на руските сили вероятно ще засили още повече критиките към военните командири, заключава ISW.

Русия е съобщила за "унищожаването" и "неутрализиране" на 35 украински HIMARS. Но Киев е получил само 20 от тези РСЗО, пише руската служба на Би Би Си.

В последната си актуализирана информация за развитието на събитията на фронта от 3 януари руското министерство на отбраната съобщи, че две произведени в САЩ ракетни установки HIMARS са били "унищожени близо до Краматорск в Донецка област".

От миналото лято, когато Украйна за първи път получи HIMARS, Москва постоянно твърди, че те се унищожават - но ако се вярва на докладите на руското министерство на отбраната, Русия е успяла да порази дори повече от тези РСЗО, отколкото са били предадени на Киев.

Руската служба на Би Би Си е изчислила общия брой споменавания на удари с HIMARS в официалните ежедневни доклади на руското министерство на отбраната, публикувани в канала му в Telegram.

Оказва се, че руското военно ведомство твърди, че е "унищожило" 24 HIMARS, а други 11 такива системи, според него, са били "поразени" (като в някои случаи министерството твърди, че става дума за "батарея" или "взвод" РСЗО). Така руското министерство на отбраната твърди, че са поразени общо 35 украински HIMARS.

Въпреки това Украйна е получила само 20 HIMARS от САЩ. Тази година Киев трябва да получи още няколко такива ракетни системи за залпов огън.

Преди това представители на американската администрация заявиха пред репортери, че по техни данни Русия не е успяла да унищожи нито една система HIMARS по време на войната. Тези твърдения бяха потвърдени и от украинските власти.

През септември в. "Вашингтон пост" съобщи, че украинската армия е използвала дървени макети на пускови установки HIMARS, за да заблуди руското разузнаване и да принуди руснаците да изразходват скъпоструващи крилати ракети за унищожаване на примамки.

С помощта на HIMARS, които могат да поразяват руски военни цели на големи разстояния, украинските въоръжени сили успяха да осигурят успеха на много от своите операции, включително освобождаването на Херсонска и Харковска област.

Дир.бг