В ден на политическа драма, невиждана в Конгреса на САЩ от век, лидерът на републиканците Кевин Маккарти многократно се провали в опитите си да бъде избран за председател на Камарата на представителите, предаде Би Би Си.

Камарата преустанови работата си без председател във вторник вечерта - за първи път от 1923 г. тя не успя да избере лидер след гласуване на първи тур.

При необходими 218 гласа Маккарти получи само 203 гласа на два тура от гласуването - по-малко дори от демократа Хаким Джефрис. Резултатът на третия тур беше още по-лош, като Маккарти изгуби 20 гласа, а напрежението се покачи.
Началото на работата на новия Конгрес трябваше да бъде победна обиколка за Републиканската партия, след като тя пое контрола над долната камара след изборите през ноември. Вместо това Маккарти се сблъска с бунт в собствените си редици.
Конгресменът от Калифорния загуби три последователни гласувания за председател и не е ясно какъв би могъл да е пътят му към победата, когато Камарата се събере отново в сряда, за да опита всичко отначало. Гласуването ще продължи, докато някой не спечели мнозинство.

И дори Маккарти да постигне целта си, анализатори предупреждават, че хаосът в залата предвещава две бурни години на война между умерени и крайни републиканци.

"Преговорите го накараха да изглежда слаб"

Републиканците на косъм спечелиха контрола над Камарата през ноември, така че Маккарти имаше само няколко резервни гласа за кандидатурата си за председател. Това позволи на група твърдолинейни консерватори да се обединят, за да се противопоставят на номинацията му.

Според републиканските наблюдатели разривът е назрявал от много време.

"Кевин Маккарти не се сприятеляваше с определени сегменти от групата от известно време, той си създаде много врагове, каза републикански лобист, пожелал анонимност. Има хора, които не го харесват по политически причини, по лични причини."
Маккарти влезе в преговори с противниците си, които го виждат като твърде умерен и жаден за власт, предлагайки отстъпки, за да се опита да спечели техния глас. Появи се информация, че в един момент той се е съгласил да промени правилата на Камарата, за да улесни отстраняването на действащ председател.
"Фактът, че изобщо преговаряше с републиканците, го накара да изглежда много, много слаб до степен на отчаяние", каза републиканският лобист.


Противниците му се чувстват окуражени

Безсмислието на този подход стана ясно във вторник.

В три последователни гласувания Маккарти не успя да достигне необходимия праг от 218 гласа. Въпреки че републиканците държат 222 места, блок от 19 крайнодесни републиканци се затвърди в опозиция срещу него. Те се противопоставят на Маккарти по идеологически и лични причини, но също така виждат възможност да използват крехкото мнозинство на републиканците, за да го принудят да направи допълнителни отстъпки.

Те "никога няма да отстъпят", заяви пред репортери във вторник Роб Гууд, републиканец от Вирджиния и член на Камарата на представителите.

В един от най-драматичните моменти за деня те дори номинираха Джим Джордан само мигове след като самият Джордан номинира Маккарти за председател.

Дори след като Джордан призова републиканците да се "сплотят около" Маккарти в третия кръг на гласуването, 20 републиканци гласуваха за Джордан.

Междувременно демократите останаха обединени зад новия лидер на своята партия, Хаким Джефрис от Ню Йорк.

Какви са възможностите на Маккарти сега?

Политическите наблюдатели във Вашингтон започнаха да излагат различни теории за това как може да свърши всичко. Техните прогнози пред Би Би Си варират от това Маккарти да спечели, но да си тръгне сериозно отслабен, до това той да се откаже и да подкрепи Стив Скализ от Луизиана.

При сегашните обстоятелства Маккарти е "по същество заложник на едната страна на своята партия", каза Рут Блок Рубин, политолог от Чикагския университет.

Маккарти обеща да не прави повече отстъпки, но може да няма избор. Той би могъл да се опита да спечели упорити законодатели с назначения в комисии или нови лидерски роли.

Камарата на представителите не може да започне работа, без да избере свой председател: членовете ѝ не могат да положат клетва, няма как да бъдат определени председатели на отделните комисии, не могат да се свикват заседания, нито да се предприемат разследвания на правителството на Джо Байдън, каквито републиканското мнозинство планира, припомня "Асошиейтед прес".

Късно във вторник Маккарти каза пред репортери, че бившият президент Доналд Тръмп му се е обадил и е потвърдил подкрепата си. Тръмп подкрепи Маккарти в надпреварата и остава влиятелна фигура в Републиканската партия, посочва "Ройтерс".

Дневник