"Китай и китайският народа със сигурност ще постигнат окончателна победа над епидемията", се казва в статия на изразяващия позицията на Китайската комунистическа партия в. "Пийпълс дейли". В нея се отхвърлят критиките срещу правителството за строгата му антиковидна политика, която предизвика исторически протести в страната миналата година, предаде Ройтерс.

В същото време здравни експерти от цял свят опитват да установят фактите във връзка с бушуващата в Китай вълна от ковид и да предотвратят по-нататъшно разпространение на вируса.

Китай премахна строгите си антиковидни рестрикции миналия месец. В резултат на това нова вълна от ковид инфекции връхлетя 1,4-милиардното население на страната, което има слаб естествен имунитет заради локдауните, наложени в страната от появата на коронавируса в град Ухан преди три години, припомня агенцията.  

Погребалните бюра в страната съобщават за скок в търсенето на услугите им, болниците приемат голям брой пациенти, а според прогнозите на международни здравни експерти тази година се очаква в Китай да има най-малко един милион смъртни случая, причинени от Ковид-19.

Представители на здравните власти на 27-те страни членки на ЕС ще обсъдят на среща днес координирания си отговор на последиците от увеличения брой пристигащи от Китай, след като Пекин разхлаби антиковидните рестрикции. От своя страна Китай разкритикува държавите, които въведоха задължителен ковид тест за пристигащите от Китай, нарече решението им неразумно и лишено от научна обосновка, отбеляза агенцията.

Случаите на заразени с коронавирус в Китай се очаква да се увеличат значително на фона на предстоящи пътувания из цялата страна по повод настъпването на китайската Нова година, предаде ДПА, като се позова на учени.

Докато настоящата вълна от зарази вероятно е достигнала своя връх в големи градове като Шанхай и Пекин, до края на месеца инфекциите ще се увеличат в отдалечени села и градове в провинциите в Централен и Западен Китай, предупреждават учените в ново изследване, публикувано днес в китайското медицинско списание. Като причина за това увеличение те изтъкват именно пътуванията по повод китайската Нова година, която започва на 22 януари.

БТА