Руският президент Владимир Путин участва в церемонията по пускането в експлоатация на фрегатата "Адмирал Горшков", която е оборудвана с хиперзвукови ракетни системи "Циркон", съобщиха руските медии.

Фрегатата с "Циркони" на борда се отправя на далечно плаване през Атлантическия и Индийския океан, както и през Средиземно море, заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

"Адмирал Горшков" е водещата, т.е. първата фрегата от проект 22350 за далечно морско и океанско плаване, построена в корабостроителницата "Северная верф" в Санкт Петербург. Според публични данни корабът е заложен още през февруари 2006 г. и се присъединява към руския флот през юли 2018 г. Фрегатата участва активно в изпитанията на хиперзвуковата ракета "Циркон" и именно във връзка с нея най-често се споменава в медиите през последните години.

Путин говори за постъпването на бойна служба на този плавателен съд през декември м.г. по време на колегиум на Министерството на отбраната, чиято основна тема беше войната на Русия с Украйна. Путин подчерта, че корабът е оборудван с "нямащи аналог в света" хиперзвукови ракетни системи с морско базиране.

От 2020 г. насам "Адмирал Горшков" е извършил няколко изстрелвания на тази хиперзвукова противокорабна ракета, която според съобщения в медиите е способна да достигне скорост до девет Маха (девет пъти по-висока от скоростта на звука, над 10 000 км/ч), а заявеният й обсег е над 1000 км. През юли миналата година Путин обяви, че доставката на "Циркони" ще започне през следващите месеци и че "Горшков" ще застъпи на бойно дежурство заедно с тях в район, който ще бъде избран "въз основа на интересите за гарантиране на сигурността на Русия".

Дир.бг